Conform unei prognoze realizate de compania Avantera, pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în cazul cel mai pesimist, România ar putea avea un milion de cazuri de coronavirus în luna septembrie.
Conform prognozei, numărul de cazuri active a crescut cu 54.3% în ultima săptămână.
Potrivit aceleiași prognoze realizate de compania Avantera, pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, România are o creştere supra-exponenţială a cazurilor de coronavirus.
De asemenea, a mijlocul lunii august România va avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 în terapie intensivă.
„Creșterea supra-exponențială va continua până când distanța socială va începe să crească. La actuala distanță socială și actualul prag (estimat) de siguranță, la 1 august am avea între 20.727 și 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne așteptăm să avem la 1 august, în aceste condiții, între 1.036 și 1.697 internări”, mai este notat în document.
„Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”, se mai arată în prognoză.
În cel mai negru scenariu, România ar putea depăși un milion de cazuri. (Evoluția numărului de cazuri active în cazul asigurării unei Distanțe Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozității (pragul de siguranță) = 34 de zile)
În studiu mai scrie că, dacă distanțarea socială crește, atunci s-ar putea diminua pericolul de infectare. În acest caz, ar putea exista sub o jumătate de milion de cazuri de infectări (Evoluția numărului de cazuri active în cazul asigurării unei Distanțe Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozității (pragul de siguranță) = 20 de zile).
„Creșterea exponențială e perfidă – cum se vede și în grafic – pare mică și controlabilă la început după care explodează. Numărul aparent constant de cazuri noi va însemna de fapt o creștere rapidă în curând dacă nu creștem Distanța Socială. Creșterea exponențială va persista atât timp cât DS
Capitala și județele Argeș și Prahova ar putea fi cele mai lovite zone din țară. Acestea sunt urmate de județele Galați, Brașov, Dâmbovița și Arad.
Aceste date sunt rezultatul unei atente monitorizări zilnice a numărului de cazuri active și o prognoză a evoluției realizată după modele folosite la nivel internațional.
De asemenea, în cadrul studiului este subliniat că cel mai important lucru de luat în calcul este distanțarea socială.
În cadrul studiului este notat și că dinamica epidemiei se poate modifica dacă se crește distanțarea socială.
„Putem modifica favorabil dinamica epidemiei pe două căi: crescând Distanța Socială respectiv reducând Durata Contagiozității”, se mai notează în prognoză.
Conform autorilor, distanța socială trebuie să fie mai mare decât durata medie a unui caz contagios pentru ca numărul de cazuri active să scadă.
„Distanța socială (DS) trebuie să fie mai mare (cu cât mai mare cu atât mai bine) decât durata medie a unui caz contagios(DC) pentru ca numărul de cazuri active (persoane contagioase) să scadă. Pentru România DC = 25.3 zile; măsurile luate ar trebui să asigure o distanță socială mai mare decât 25.3. Această formulă funcționează pe regiuni/țări relativ omogene din punct de vedere al evoluției epidemiei și măsurilor aplicate. Datorită formulelor utilizate, distanța socială calculată pentru o zi suferă mici ajustări în următoarele 3 zile”, mai scriu autorii documentului.