PROGRAM. Ministerul Mediului dă 15.000 de euro fiecărui român. Află cum poți lua acești bani
Statul român pune la bătaie o primă de 15.000 de euro pentru orice proprietar de casă dornic să își eficientizeze imobilul din punct de vedere energetic. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în consultare publică Ghidului de finanţare pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”.
Ministrul Costel Alexe a vorbit într-o conferință de presă despre obiectivul principal al acestui program: „Să sprijine mediul şi economia pentru că, astfel, România poate să facă investiţii inteligente. Românii vor rămâne cu mai mulţi bani în buzunar, vom reuşi împreună să reducem emisiile de gaze cu efect de seră şi statul va pompa resurse financiare importante în industrii care, la rândul lor, vor crea locuri de muncă”.
Așadar, măcar pe hârtie, toate-s bune și frumoase. Programul „Casa Eficientă Energetic” a intrat în consultare publică şi toţi românii vor putea să-i aducă adăugiri şi completări.
„Programul se adresează exclusiv proprietarilor de case din România, care pot să-şi eficientizeze energetic locuinţele accesând o primă de eficienţă energetică de până la 15.000 de euro”. Cu acești bani, românii își pot instala sisteme de termoizolaţie, ferestre, centrale de condensaţie, panouri solare, sisteme de iluminat cu LED etc.
Din informațiile prezentate de ministrul Alexe, reiese că, la momentul actual, în România există case care pierd prin pereţi cel puţin 30% din energia pe care o au în interior, 25% prin acoperişuri şi 25% prin ferestre.
Buget de 100 de milioane de euro
Cu un buget de 100 de milioane de euro, Programul „Casa Eficientă Energetic” va putea fi accesat de aproximativ 9.000 de proprietari de locuințe.
Foarte important de menționat: solicitanții vor depune online toate documentele necesare!
Solicitantul „va depune online o cerere la care va ataşa copia de buletin, actul de proprietate asupra casei, certificatul energetic al locuinţei şi auditul din care să rezulte că la final investiţia va fi mai eficientă energetic. Pentru această etapă, vom avea la dispoziţie 60 de zile, pe durata căreia se pot face completările de rigoare (…) Perioada de implementare a investiţiei va fi de 18 luni, iar la final AFM trebuie să deconteze 60%, până la maxim 15.000 de euro din investiţie”.