Bilanțul anual și viitoarele etape din dezvoltarea proiectului au fost prezentate în cadrul Simpozionului Caritatea, desfășurat miercuri 25 iunie, la Institutul Bancar Român.
„Programul Caritatea a fost organizat de două instituții: MLNR și Primăria Sectorului 6, a declarat conf. dr. Radu Bălănescu, președintele Asociației Marii Loji Naționale din România.
„Am pornit pe acest drum din dorinta de a ajuta semenii noștri care sunt la nevoie și ni s-au alăturat mulți oameni cu suflet mare. Suntem gata să continuăm acest proiect, care aduce alinare și bucurie celor care au nevoie de sprijinul nostru. Rezultatele extrem de bune, după un an, ne încurajează să continuăm. Este realizarea unor români care au știut să fie alături de alți români”.
Programul a fost gândit de Cristian Gherasim și implementat de managerul de proiect, Ionel Dumitru. Scopul Programului a fost asigurarea zilnică a mesei de prânz pentru un număr de 100 de persoane aflate în dificultate, pentru a întări capacitatea de autogestionare a nevoilor zilnice.
„Pentru realizarea acestui deziderat Asociația Marea Lojă Națională din România, reprezentată de Președintele Asociației, conf. dr. Radu Bălănescu, s-a bucurat de maximă deschidere din partea Primăriei sectorului 6 prin reprezentantul legal, domnul primar Rareș Șerban Mănescu care prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, reprezentată de domnul Marius Lăcătuș, directorul general, au creionat condițiile parteneriatului dintre cele două instituții, a declarat Ionel Dumitru. Cu ajutorul Primăriei, s-a asigurat cadrul adecvat derulării programului, la Cantina Socială din cadrul Complexului Medical Multifuncțional Sf. „Nectarie”, precum și indentificarea celor 100 de persoane aflate în dificultate, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate în urma anchetelor sociale realizate de personalul D.G.A.S.P.C. Sector 6. Din acest moment, zi de zi, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică când se asigură hrana rece, „la pachet”, aproximativ 2000 de membri ai Asociației M.L.N.R. au susținut financiar activitatea iar prin coordonatorul de program desemnat zilnic, au contribuit la asigurarea aprovizionării și a bunei desfășurări a mesei de prânz.
Meniurile zilnice au fost configurate cu ajutorul recomandărilor făcute de nutriționiști, care să asigure o hrănire sănătoasă și diversificată. În ultimul an, prin acest program s-au oferit 9600 de pachete cu hrană rece pentru zilele de sâmbătă și duminică ale fiecărei săptămâni și s-au asigurat 26.900 de mese de prânz.
Efortul financiar al corpului de voluntari este de 2,6 miliarde lei vechi. Cantina Socială a devenit, cu acest prilej, și un loc de socializare, de creștere a numărului de amici și prieteni, de ajutor reciproc. „Vă promit că voi dezvolta proiectul, a spus Rareș Mănescu, primarul Sectorului 6. Mă voi implica și mai mult, vreau să dezvolt programul în alte sedii, să implic și alți oameni. Condițiile sunt foarte bune, oamenii înțeleg că e datoria noastră să îi ajutăm”.