Senatul a aprobat marți un proiect de lege care prevede construirea de noi creșe pentru copii, rezultatul votului fiind – 103 senatori ”pentru”, 5 abțineri și un vot împotrivă, în pofida faptului că Guvernul nu a susținut această propunere legislativă.
”Creșele din Programul Național > se înființează prin Hotărâre a Guvernului României, în fiecare localitate urbană, inclusiv în sectoarele Municipiului București, ce depășește 10.000 de locuitori, fără a se ține cont de cele existente”, prevede proiectul de lege, susținut de 91 de parlamentari, cei mai mulți de la PSD și UNPR.
Aleșii vor ca Guvernul asigure fondurile pentru construirea, organizarea și funcționarea creșelor de la bugetul de stat, prin Inspectoratele școlare județene. Proiectul va începe în 2017 și se va termina 2021, prevede propunerea legislativă, aflată în procedură de urgență.
Proiectul de lege prevede necesarul de creșe pentru 191 de localități, inclusiv sectoare ale Municipiului București, calculat în funcție de numărul de locuitori.
Terenurile pentru construirea creșelor vor fi puse la dispoziția Guvernului prin hotărâri ale consiliilor locale în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de Guvern privind finanțarea acestui program.
Obiectivul acestei inițiative legislative este creșterea natalității în România, reducerea muncii la negru în cazul bonelor, reducerea costurilor legate de educație pentru părinți și reintegrarea timpurie a femeilor care au născut și care vor să-și continue dezvoltarea profesională, potrivit expunerii de motive, care îl are drept semnatar pe senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu.
Senatul a fost primă cameră sesizată, proiectul urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.