Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare adoptarea Programului Național Prima Lumină, în scopul îmbunătățirii gradului de acces a gospodăriilor izolate și a consumatorilor vulnerabili la rețeaua de energie electrică sau alte surse de energie electrică.
Potrivit programului, se instituie un sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere costurile de conectare.
„Costurile racordării unei gospodării la o sursă de energie electrică se achită prin bonuri de valoare, numite în continuare vouchere de lumină”. „Voucherele de lumină se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale”, sunt prevederi din proiect.
Potrivit inițiatorilor, „în România sunt cel puțin 20.000 de gospodării neelectrificate – 21.432 de gospodării identificate de Ministerul Energiei în 20016, 100.000 estimate de Ministerul Economiei în 2012, 287.434 conform recensământului din 2011 și aproximativ 460.000 locuințe (7% din totalul gospodăriilor) fără acces sau cu acces informal la electricitate, conform unei cercetări privind sărăcia energetică din 2017. În baza experienței directe se estimează că cca. 50.000 de gospodării nu beneficiază de electrivitate.
Proiectul legislativ a fost inițiat de USR.
Termenul de adoptare tacită a proiectului legislativ a fost împlinit la data de 21 martie 2019.
Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, for decizional fiind Camera Deputaților.