„Acest program este unul foarte popular, cu rezultate foarte bune anul trecut. Cu siguranță, va continua, însă forma sa exactă în 2015 o vom cunoaște abia după aprobarea bugetului AFM, lucru care sperăm că se va întâmpla foarte curând”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Grațiela Gavrilescu.
Potrivit informațiilor transmise la solicitarea MEDIAFAX de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care gestionează programul Rabla, anul trecut au fost decontate 17.030 de tichete pentru persoane fizice și 3.361 pentru persoane juridice.
Pentru prima dată, numărul tichetelor alocate persoanelor juridice (3.000) a fost suplimentat, precizează reprezentanții AFM.
Tot în premieră, anul trecut programul Rabla pentru persoane fizice a presupus eliberarea de tichete electronice de reducere direct la dealer-ul auto de la care beneficiarul dorea să-și cumpere mașina nouă. Tichetele n-au mai fost repartizate pe județe, ci au putut fi extrase de dealeri dintr-o bază națională, în funcție de înscrieri. Persoanele care aveau mașini mai vechi de opt ani le-au putut duce la casat, la orice colector autorizat, pentru a obține reducerea de 6.500 de lei pentru cumpărarea unui nou autoturism. Chiar dacă a fost sub formă de tichet electronic, această reducere a putut fi transmisă altor persoane, ca și în alți ani.
Astfel, în 2014, au fost duse la casat 20.391 de mașini vechi și au fost decontate tot atâtea tichete pentru achiziția de mașini noi, de către persoanele fizice și juridice.
În București, au fost casate 4.607 de mașini vechi și cumpărate 6.041 de mașini noi.
În județul Prahova, au fost casate 1.045 de autovehicule și cumpărate 987 de mașini noi, iar în Argeș, au fost casate 998 de mașini vechi și cumpărate 929 de autovehicule noi.
În Constanța, au fost 908 casări, dar 1.090 de mașini noi cumpărate cu tichetul Rabla.
Vâlcenii și persoanele juridice din județ au dus la casat 822 de mașini vechi, dar au folosit doar 289 de tichete pentru a cumpăra mașini noi.
În continuarea clasamentului județelor cu cele mai multe mașini vechi casate sunt Timiș (681), Iași (667), Cluj și Brașov (câte 619), iar în ceea ce privește reînnoirea parcului auto următoarele locuri sunt ocupate de aceleași județe, dar în altă ordine: Iași (749), Timiș (724), Brașov (647) și Cluj (615).
Printre beneficiarii programului Rabla 2014 pentru persoane juridice au fost: Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care a obținut 429 de tichete, CNADNR (123) și Secretariatul General al Guvernului (SGG), care a obținut 51 de tichete, folosite pentru achiziția de mașini Dacia Duster pentru Republica Moldova.