„MM supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru privind modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017 – 2019 (…)”, scrie pe site-ul ministerului.
Astfel, românii vor putea accesa programul Rabla 2019 pentru a-și schimba mașina veche, însă regulile programului ar putea fi modificate.
Conform proiectului legislativ, începând cu anul viitor se vor primi spre casare doar autoturisme, microbuze, autoutilitare ușoare sau autospeciale/autospecializate ușoare cu ITP-ul valabil și cu vârsta de peste opt ani.
În plus, acestea trebuie să fie înmatriculate în România și să dețină motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, șasiul și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizatorul, în cazul în care acestea au fost montate pe mașină din fabrică.
Dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate a vehiculului este anterior anului de fabricație, se va considera an de fabricație anul înmatriculării.
Prima de casare prevăzută de programul Rabla 2019 este tot în valoare de 6.500 de lei, însă automobilele care vor putea fi achiziționate vor trebui să genereze cel mult 120 g CO 2/km, comparativ cu limita stabilită pentru 2018 care este de 130 g CO 2/km.
De atfel, românii care vor opta pentru mașini cu motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km vor primi un ecobonus de 1.000 de lei sau un ecobonus de 1.700 de lei, dacă aceștia vor să-și achiziționeze un autoturism nou cu motor hibrid. Astfel, valoarea totală pe care o poate primi un român care vrea să își schimbe mașina prin programul Rabla 2019, va putea obține 9.200 de lei.
Momentan, proiectul se află în dezbatere publică, iar pentru a putea fi aplicat, acesta trebuie să fie semnat de ministrul mediului Grațiela Gavrilescu și apoi trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.