Prima pagină » Știri » Programul „Rabla”, suplimentat. Câți români ar putea beneficia de prima de casare

Programul „Rabla”, suplimentat. Câți români ar putea beneficia de prima de casare

Programul
Bugetul Programului „Rabla" a fost suplimentat cu 25 milioane de lei, ceea ce înseamnă că încă aproximativ 4.000 de persoane fizice vor putea beneficia de prime de casare, anunță Ministerul Mediului. Cumulând bugetul inițial al programului cu această suplimentare, se estimează că Programul „Rabla" destinat persoanelor fizice va avea aproximativ 25.000 de beneficiari, până la sfârșitul anului.

„Aceste modificări au venit ca urmare a numeroaselor solicitări primite din partea românilor și interesul foarte mare manifestat pentru acest Program ce se află deja la a XIII-a ediție. Scopul suplimentării este acela ca numărul de mașini care nu poluează să crească, iar prin reînnoirea parcului auto național, se are în vedere, în primul rând, siguranța cetățenilor pe drumurile publice, dar și reducerea efectelor poluării asupra sănătății populației”, a subliniat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Conform sursei citate, sesiunea de depunere a dosarelor de acceptare din partea persoanelor juridice în cadrul Programului „Rabla” va fi prelungită până la data de 30 noiembrie, având în vedere faptul că autoritățile și instituțiile publice dispun de sumele necesare doar după aprobarea rectificărilor bugetare și că acestea sunt condiționate de îndeplinirea procedurilor de achiziție pentru a accesa finanțarea.

În ceea ce privește Programul „Rabla Plus”, în anul 2017 s-a înregistrat o creștere semnificativă a interesului acordat achiziționării de autovehicule electrice, în mare parte urmare a măsurilor de creștere a subvenției acordate din Fondul pentru mediu, precizează sursa citată.

„Pentru a fi cât mai accesibil, au fost demarate modificări ale Programului „Rabla Plus”, prin includerea unei noi categorii de autoturisme, de la 1 ianuarie 2018, și anume cvadriciclurile electrice, introducându-se, în același timp, și un procent maxim de finanțare de 50% din prețul de achiziție a autovehiculelor electrice, ținând cont de valoarea ecotichetului – de aproximativ 10.000 euro – raportată la prețurile scăzute ale noilor categorii de autovehicule eligibile”, menționează Ministerul Mediului.

O altă modificare la Programul „Rabla Plus” este eliminarea termenului de 31 decembrie până la care pot fi emise facturile de achiziție a autovehiculelor electrice noi, ținând cont de perioadele mari de timp necesare producătorilor pentru livrarea autovehiculelor respective. În acest context, facturile vor fi emise în termenul de 120 de zile de valabilitate a notelor de înscriere a persoanelor fizice și juridice, fără a mai fi condiționată livrarea autovehiculelor până la sfârșitul anului fiscal.

Totodată, s-a considerat necesară introducerea unui termen de maximum 60 de zile de la acceptare, de către Administrația Fondului pentru Mediu, a dosarelor depuse de persoanele juridice, în care acestea trebuie să se înscrie la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de achiziție a autovehiculele electrice noi.

„De asemenea, la fel ca și în cazul Programului „Rabla”, și în cadrul Programului „Rabla Plus” s-a decis prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor de acceptare de către persoanele juridice, până la data de 30 noiembrie 2017, astfel încât să se creeze posibilitatea accesării Programului de cât mai multe instituții și autorități publice care depind de rectificarea bugetară”, conform comunicatului de presă.

Citește și