Proiect adoptat de Camera Deputaților: Amenzi de 10.000 de lei pentru nesortarea deșeurilor
Camera Deputaților a adopat, miercuri, cu 238 de voturi „pentru” și o abținere , proiectul de lege care prevede creșterea gradului de informare, de conștientizare și de educare a elevilor cu privire la colectarea selectivă și managementul deșeurilor, prin transferul atribuțiilor privind achiziționarea și dotarea unităților școlare cu recipiente pentru colectare selectivă a deșeurilor, de la nivelul conducerii unităților publice de învățământ, către autoritățile locale.
„Conducătorii instituției cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, nerespectarea de către conducătorul instituției publice a următoarelor obligații: de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectării selective unui angajat al instituției sau unui terț și de a asigura aplicarea colectării selective a deșeurilor în interiorul instituției publice pe care o conduce”, se arată în textul proiectului de lege.
Propunerea legislativă mai prevede sancționarea cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru conducătorii instituției publice care nu respectă obligația de a încheia un contract de predare a deșeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat pentru reciclarea și/sau valorificarea acestora;
Se mai prevede amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru operatorii economici sau firmele de salubrizare care cu nu preiau selectiv deșeurile de la instituțiile publice și pentru neasigurarea de către operatorul economic autorizat a faptului că instituția a predat deșeruile sortate selectiv.
Proiectul de lege modifică articolul 8 din Legea 132/2019, privind sortarea selectivă , care prevede că instituțiile publice sunt obligate să asigure finanțarea pentru colectarea selectivă a deșeurilor generate în cadrul acestora, pe categoriile prevăzute. Proiectul de lege scutește instituțiile de învățământ de la această finanțare, iar responsabilitatea o preia autoritatea locală.
Un amendament propus și adoptat în comisia pentru mediu și echilibru ecologic, prevede că finanțarea pentru acest bugetul unității administrativ-teritoriale sau din bugetul operatorilor de salubritate, în funcție de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului.
Proiectul de lege a fost depus la Senat de senatorul PNL Iancu Caracota și depuatul USR Cristina Iurișniți și a fost adoptat de Senat pe 4 matie 2019. Proiectul a mai fost semnat de 54 deputați și senatori de la PNL, PMP, USR, precum și de la UDMR și PSD.
Proiectul va fi trimis președintelui României pentru promulgare, iar legea va intra intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.