Proiect ambițios. Instituțiile ar putea să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruți
„O prioritate privește eficientizarea modului în care acționăm în cazul persoanelor dispărute. Mai exact, am întâlnit în practică diverse situații în care copii, persoane în vârstă sau unele bolnave, nu s-au mai întors acasă, s-au pierdut sau pur și simplu au plecat, în mod voluntar, de la domiciliu. Familiile, evident, că se îngrijorează și raportează la Poliție dispariția. Aici apare problema.În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituțiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile, pentru că, în caz de dispariție, nu se deschide automat un dosar penal și, neexistând un dosar, nu se pot utiliza mijloacele tehnologice prevăzute de procedura penală”, a declarat, vineri, Carmen Dan, la bilanțul instituției.
Ministrul Afacerilor Interne a precizat că această imposibilitatea a autorităților de a se folosi de tehnologia modernă din posesia oamenilor vine în condițiile în care „în țara în care se discută de tot felul de protocoale, mandate sau localizări sau ascultări pentru orice fel de situații, dar mai puțin pentru atunci când viața copiilor noștri sau a bunicilor noștri este în pericol”.
„Așadar, lucrăm la un proiect de lege prin care să dăm posibilitatea autorităților să folosească aceste mijloace pentru situațiile de dispariție a acestor persoane vulnerabile pentru care, orice întârziere în găsirea lor, reprezintă un risc pentru integritate sau viață”, a completat Carmen Dan.
Ministrul a mai precizat că proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică cel mai probabil luna viitoare.