Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vrea ca Ludovic Orban şi Klaus Iohannis să fie audiaţi în Parlament, pentru a explica motivele pentru care s-a recurs la starea de urgenţă şi măsurile care au restrâns drepturi românilor.
„Cu toţii ştim că în această perioadă multe din drepturile şi libertăţile noastre au fost suprimate. Mi s-ar părea normal ca atât Preşedintele României, cât şi Prim-ministrul să fie obligaţi printr-o lege să vină în faţa Parlamentului pentru a prezenta motivele pentru care s-a recurs la starea de urgenţă, măsurile care au fost luate pe perioada acestei stări de urgenţă, cât şi o detaliere a drepturilor şi libertăţilor care au fost anulate şi persoanele care au fost vizate în acest sens. Cred că e o măsură necesară pentru sănătatea democraţiei”, spune preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, într-o postare pe Facebook, citată de Mediafax.
Liderul ALDE spune că a întocmit un proiect de lege în acest sens pe care l-a înaitat liderilor de partide parlamentare.
„În acest sens, am întocmit un proiect de lege pe care l-am înaintat liderilor partidelor parlamentare, pentru a completa OUG 1/1999 referitoare la starea de urgenţă, în aşa fel încât prin această modalitate să avem o situaţie completă în ceea ce priveşte drepturile noastre în această perioadă complicată, cu dificultăţi”, mai zice Tăriceanu.
Proiectul înaintat de ALDE modifică OUG 1/1999 privind instituirea stării de urgenţă.
Curtea Constituţională a publicat miercuri, 13 mai, decizia prin care a declarat neconstituţional articolul 28 din OUG 1/1999, care reglementa amenzile din timpul stării de urgenţă, şi OUG 34/2020, prin care s-au mărit amenzile.
„Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale sau acesta trebuie să poată fi identificat cu uşurinţă, prin trimiterea la un alt act normativ cu care textul incriminator se află în conexiune, în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei contravenţiei.
Norma trebuie redactată cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte. Altfel spus, legea trebuie să definească în mod clar contravenţiile şi sancţiunile aplicabile, fiind necesar ca destinatarul normei să cunoască din însuşi textul normei juridice aplicabile care sunt actele, faptele sau omisiunile ce pot angaja răspunderea sa contravenţională”, se precizează în motivare, potrivit Mediafax.