Proiect de lege: La cât ar putea ajunge indemnizația de șomaj
Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creșterea de la 375 la 450 de lei indemnizația pentru persoanele care au cel puțin un an stagiu de cotizare.
Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferențiate în funcție de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.
Astfel, va crește de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puțin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puțin 10 ani și de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.
Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.
„În ceea ce privește efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri se estimează că, pentru cei cca. 100.000 șomeri indemnizați, care ar beneficia de o majorare lunară de cca. 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de cca. 120 de milioane anual, sume ce pot fi obținute printr-o mai bună gestionare și colectare a veniturilor la bugetul de stat”, potrivit expunerii de motive.
Inițiatorii proiectului de lege mai spun că prin aprobarea acestei măsuri se creează premisele pentru indexarea periodică a Indicatorului Social de Referință (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adică venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinței, alocația de stat pentru copii, alocația de plasament și ajutorul de șomaj.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat. Inițiativa este semnată de senatorii independenți Mircea Geoană, Dan Tătaru și deputații independenți Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Florentin Gust Băloșin și deputatul UNPR Andrei Condurățeanu.