„Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultațiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte și îngrijire la nivelul indicatorului social de referință. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieșirea din spital sau la eliberarea certificatului de naștere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultațiile prenatale”, potrivit proiectului depus de 32 de parlamentari la Senat.
În România, doar o gravidă din trei se prezintă la consultațiile prenatale în perioada sarcinii, deși medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă la cel puțin opt controale ginecologice, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Inițiatorii proiectului mai spun că România înregistrează valori record ale mortalității materne și infantile. Astfel, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, aceleași valori fiind raportate în Iran, față de media europeană de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) și hipertensiune (18%), se mai arată în expunerea de motive semnată de deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru.
În ceea ce privește mortalitatea infantilă din prima zi de viață, la nivel european, România rămâne țara cu cea mai mare incidență, cu 9,80%, dublu față de media UE, fiind similară celei din Tonga sau Samoa, se mai arată în documentul citat.
Tot în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri în România, iar rata prematurității a ajuns la nouă la sută.
Potrivit expunerii de motive, introducerea acestei măsuri de prevenție stimulează prezentarea la consultul prenatal și monitorizarea corespunzătoate a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidității și mortalității materno-fetale.
Costurile generate de acordarea acestui sprijin material femeilor care fac dovada prezentării la consultațiile prenatale ar avea o valoare cuprinsă între 30 și 90 de milioane de lei anual, potrivit studiilor de impact invocate în expunerea de motive.
Potrivit expunerii de motive, costurile anuale ale acestei măsuri de prevenție sunt echivalente cu cele pentru o singură zi de tratament, de 1.000 de euro, pentru toți prematurii, respectiv aproximativ 20.000.
Legea privind stimularea prezentării gravidelor la consultațiile prenatale ar diminua eforturile financiare necesare tratamentului patologiei materno-fetale și cheltuielile legate de dezvoltarea unor copii cu probleme la naștere, susțin inițiatorii proiectului.
Valoarea în lei a sprijinului material de care vor beneficia mamele care fac dovada prezentării la consultațiile prenatale ar urma să fie actualizată anual, prin hotărâre de guvern, în funcție de rata inflației. Fondurile pentru acordarea sprijinului material, precum și cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, care va fi suplimentat cu sumele necesare.
Proiectul de lege privind stimularea prezentării gravidelor la consultațiile prenatale a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material încă din 1938, pentru combaterea mortalității infantile în familiile sărace, iar în 1949 l-a generalizat.
„Chiar și după 75 de ani, «cutia finlandeză» face parte din tradițiile importante ale țării și reprezintă un simbol al maternității. Statisticile arată că și această «cutie finlandeză» contribuie la realizarea celei mai mici mortalități infantile din lume”, potrivit expunerii de motive.
Legea ar uma să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, dacă propunerea legislativă va întruni sprijinul Parlamentului. Senatul este prima cameră sesizată.