Un proiect de modificare a legii Codului Rutier se află în dezbaterea Senatului și propune pedepse mult mai dure pentru șoferii prinși băuți sau sub influența drogurilor la volan. De asemenea, recidiviștii ar urma să rămână fără carnet de conducere pe o perioadă care poate ajunge și la 10 ani.
Proiectul propune dublarea pedepsei maxime cu închisoarea pentru șoferii de autovehicule prinși cu o alcoolemie de peste 0,8 grame la litru de sânge (limita penală a alcoolemiei în sânge), pedeapsa minimă mărindu-se de 5 ori. Astfel, proiectul prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani, față de pedeapsa actuală care variază între 1 și 5 ani de închisoare.
Dacă șoferii prinși cu alcoolemia respectivă se ocupă cu transportul de persoane, de substanțe periculoase sau cu instrucția pentru obținerea permisului auto, pedeapsa este mult mai mare: de la 10 la 15 ani de închisoare.
De asemenea, proiectul de lege introduce obligația șoferilor prinși cu o alcoolemie sub 0,4 grame la litrul de sânge în aerul expirat să se supună recoltării de probe biologice. În actualul Cod Rutier, acest lucru este facultativ.
Șoferii băuți pot rămâne fără carnet pe o perioadă de 10 ani
Proiectul de lege propune și modificarea perioadelor de suspendare a permisului de conducere, în cazul șoferilor prinși băuți sau drogați la volan.
Astfel, un șofer cu alcoolemie de sub 0,8 grame la litrul de sânge ar urma să rămână fără carnet pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 12 luni, față de 3 luni cum este acum.
Dacă alcoolemia depășește limita penală, atunci șoferul rămâne fără carnet de conducere pentru o perioadă cuprinsă între 5 și 10 ani. Aceeași pedeapsă o riscă și șoferii prinși la volan sub influența drogurilor.
Pentru recidiviștii prinși la mai puțin de 5 ani de la săvârșirea faptei, pedepsele se majorează cu 1 an pentru cei cu alcoolemie sub limita penală și cu 10 ani pentru cei cu alcoolemie mai mare de limita penală de 0,8 g/l.
De asemenea, proiectul interzice șoferilor prinși băuți sau drogați la volan să mai solicite reducerea perioadei de suspendare a permisului.
Proiectul de lege a fost inițiat de către deputații PPDD Tudor Ciuhodaru, Monica Iacob Ridzi și Cătălin Daniel Fenechiu, aflându-se în dezbatere la Senat.
CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE