Proiect: Hotărârile instanțelor care nu țin cont de deciziile CCR sunt nule de drept

Publicat: 15 03. 2016, 11:18
REPLICĂ. Magistrat, către criticii CCR: Demonstrează de ce meduzele trăiesc de atâtea sute de ani fără creier / Sursă Foto: Mediafax Foto

Proiectul aflat pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Senat propune completarea Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, prin introducerea unui nou articol: „Deciziile instanțelor pronunțate prin nesocotirea deciziilor Curții Constituționale sunt nule de drept”.

De asemenea, inițiativa stabilește că, în 10 zile de la primirea comunicării unei decizii a CCR, Ministerul Justiției elaborează proiectul de modificare a actului normativ constatat ca fiind neconstituțional și îl înaintează Guvernului. Proiectul poate fi trceut pe ordinea de zi a primei ședințe de Guvern.

Inițiatorii mai precizează că „dacă actul normativ este o lege, modificarea propusă de Guvern va fi dezbătută de Parlament în procedură de urgență”.

Inițiativa, semnată de deputații UDMR Marton Arpad și Seres Denes, a trecut de Camera Deputaților prin aprobare tacită și a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ și de Guvern. Cei doi deputați UDMR susțin, în expunerea de motive, că scopul propunerii este acela de a urgenta punerea în acord a legislației cu deciziile judecătorilor CCR, iar „pe de altă parte introduce o prevedere clară a nulității absolute a deciziilor luate prin desconsiderarea deciziei CCR, protejând astfel cetățeanul de posibile neglijențe sau abuzuri ale unor magistrați”.

Potrivit avizului negativ al Consiliului Legislativ „soluția legislativă preconizată, privind instituirea nulității de drept a deciziilor instanțelor pronunțate prin nesocotirea deciziilor Curții Constituționale nu poate fi acceptată, în raport cu dispozițiile art. 405 din Codul de procedură civilă, potrivit cărora nulitatea unei hotărâri nu poate fi cerută decât prin căile de atac prevăzute de lege, în afară de cazul în când legea prevede în mod expres altfel”.

Consiliul mai precizează că situația de excepție avută în vedere de text implică, de asemenea, urmarea unei proceduri inițiată prin cererea persoanei interesate sau din oficiu, întrucât constatarea nulității nu poate fi realizată decât de o autoritate competentă desemnată pri lege”.

În avizul negativ al CL se mai spune că aceeași soluție este valabilă și în ceea ce privește hotărârile penale. „Având în vedere observațiile de mai sus, proiectul nu poate fi adoptat în forma propusă”, conchide Consiliul Legislativ.

Proiectul ar urma să intre în dezbatere în contextul recentei decizii a CCR privind interceptările în dosarele penale, dar și a deciziei CCR privind imposibilitatea revizuirii hotărârilor judecătorești definitive. CCR a declarat joi neconstituțional alineatul din Codul de procedură penală care permitea revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, în cazul în care acestea s-au întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată ulterior neconstituțională.