Prima pagină » Știri » Proiect în premieră în România pentru tratarea fricii de avion

Proiect în premieră în România pentru tratarea fricii de avion

Proiect în premieră în România pentru tratarea fricii de avion
Un proiect pilot pentru tatarea fricii de a călători cu avionul, intitulat "Sunt aerofob, dar mă tratez" și în care psihoterapeuți și personal aeronautic vor explica prin materiale video sau direct cât este de sigur transportul aerian, a fost lansat joi.

Proiectul a fost lansat de Compania Națională Aeroporturi București în parteneriat cu Tarom, va începe la jumătatea lunii octombrie și se va desfășura în fiecare zi de sâmbătă, pe durata a șase săptămâni, o ședință având între două și patru ore.

„Ne-am ales sloganul «Sunt aerofob, dar mă tratez» inspirați de filmul «Sunt timid , dar mă tratez». Inițiativa acestui proiect a fost determinată de obiectivul de a oferi clienților servicii de cea mai bună calitate, luând în calcul faptul că, din punct de vedere statistic, 1 din 5 oameni suferă de aerofobie”, a declarat Valentin Iordache, director al Departamentului Comunicare și Relații Publice al Companiei Aeroporturi București.

El a spus că, în funcție de rezultatul proiectului pilot, care este o premieră pentru România, va putea fi instituit un curs pentru cei care vor dori să se trateze de anxietatea din timpul zborului, cursurile în acest caz fiind contra cost.

Proiectul pilot va avea șase sesiuni, intitulate „Frica și teama”, „Oamenii care lucrează în aviație”, „Avionul și caracteristicile sale tehnice”, „Strategii de succes pentru eliminarea fricii de zbor”, Pregătește-te de zbor” și „Să trecem la zbor”, iar cursanților le vor fi prezentate caracterisiticile tehnice ale avionului, dar și comportamentul aeronavei pe timp de ceață, furtună, turbulențe, goluri de aer.

În timpul cursurilor, va putea fi vizionată o aeronavă staționând și cum se pregătește de zbor, pentru ca, în final, cursanții să participe chiar la un zbor de 20-40 de minute.

Cursurile vor fi asigurate de o echipă de psihoterapeuți, iar printre participanții care și-au anunțat deja înscrierea în programul-pilot se numără și actorii Marius Bodochi, George Ivașcu și Tania Popa.

Geta Popescu, însoțitor de bord, „legendă vie” a Tarom, cum a fost prezentată de directorul Iordache, îi sfătuiește pe oameni ca înainate de a călători cu avionul să se odihnească.

„La primul zbor din viața mea mi-a fost rău, dar nu teamă. Vă sfătuiesc ca înainte de a pleca într-o călătorie cu avionul să vă odihniți, să nu urmăriți filme cu catastrofe aviatice, să vă țineți departe de știrile negative. Avionul este cel mai sigur mijloc de transport în comun”, a afirmat Geta Popescu.

Ea a mai spus că primul lucru pe care îl fac cei mai mulți călători înainte de decolare este să se roage la Dumnezeu să îi aibă în grijă.

„Nu vă lăsați dominați de fică. Fiți pozitivi, aveți atât de multe lucuri de văzut acolo sus. Să mergi pe nori este feeric. Să știți că și pilotul are acasă familie și vrea să se întoarcă la ea”, a mai spus Geta Popescu.

La rândul ei, Anca Petrache, pilot, le recomandă călătorilor ca atunci când le este teamă în timpul zborului să anunțe echipajul de la bord.

„Ar fi foarte bine ca echipajul să știe dinainte că are la bord călători care suferă de anxietate, cu fircă de avion. Putem acorda ajutor celor cu astfel de probleme”, a mai spus pilotul.

Ionela Pandilică, psihoterapeut, a explicat, la rândul său, că există o complexitate a temerilor pe care le are un pasager atunci când urcă în avion.

„În primul rând, experimentează simptome total neplăcute lui. În al doilea rând, trăiește la intensitate maximă aceste simptome, precum tahicardie și respirație îngreunată, iar acestea îl duc cu gândul la lucruri negative – «pot să am un atac cerebral acum, pot să am un atac de cord». Pentru că adrenalina crește foarte mult. Se tem că ar putea muri. Cele mai multe răspunsuri sunt «da, îmi este teamă că am să mor», «da, îmi este teamă ca avionul să nu se prăbușească». Teama de a nu-și putea coordona reacțiile. Poate înainte să urce în avion să nu aibă nimic, dar de cum pune piciorul în avion să se declanșeze această star,e care este o stare indusă. Mulți pasageri, chiar la prima cursă, sunt traumatizați numai de experința trăită și povestită de persoane apropiate. Sigur că dacă sunt turbulențe anxietatea crește progresiv și dezvoltăm teama de zbor”, a mai spus Pandilică.

Citește și