Prima pagină » Știri » Proiect major pentru internet de mare viteză în România. Fondurile regionale au fost deja aprobate

Proiect major pentru internet de mare viteză în România. Fondurile regionale au fost deja aprobate

Proiect major pentru internet de mare viteză în România. Fondurile regionale au fost deja aprobate
Proiectul RO-NET va viza 783 din cele 2.268 de localități identificate în țara noastră ca fiind „zone albe"
Proiectul RO-NET va viza 783 din cele 2.268 de localități identificate în țara noastră ca fiind „zone albe” și va contribui la diminuarea decalajului digital dintre zonele urbane și cele rurale prin oferirea accesului la internet în bandă largă unui număr de aproximativ 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice, informează ec.europa.eu.
 
„Proiectele de acest tip servesc la crearea unor condiții-cadru îmbunătățite pentru mediul de afaceri și cetățeni și permit regiunilor mai puțin dezvoltate din România să beneficieze de oportunitățile oferite de economia digitală. Acesta este un exemplu perfect privind modul în care politica de coeziune poate contribui, în mod direct, la atingerea obiectivelor definite în agenda UE pentru creștere economică, „Europa 2020″, și la dezvoltarea economică a regiunilor„, a declarat comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn.

 

 
Investiția are loc în cadrul programului „Creșterea competitivității economice”, fiind finanțată pe axa prioritară „TIC pentru sectoarele privat și public”. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului 2015.
 
„Acesta este un „proiect major”, investiția totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. Proiectul face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, în condițiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel național sau regional.
 
Proiectul RO-NET va veni în completarea infrastructurii de telecomunicații aparținând operatorilor existenți în regiunile respective și va conferi acces deschis și nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori”, mai arată sursa citată.
 
Decizia de cofinanțare a proiectului se încadrează în perioada de programare 2007-2013. Țării noastre i-au fost alocate fonduri în valoare de 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la prețurile actuale).
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și