Prima pagină » Știri » Proiect pentru deținuți: 3 zile scăzute din pedeapsă, la fiecare lună executată în condiții necorespunzătoare

Proiect pentru deținuți: 3 zile scăzute din pedeapsă, la fiecare lună executată în condiții necorespunzătoare

Proiect pentru deținuți: 3 zile scăzute din pedeapsă, la fiecare lună executată în condiții necorespunzătoare
Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de modificare a legii privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, urmând ca, potrivit propunerii, deținuților care își execută condamnarea în condiții necorespunzătoare să li se scadă din pedeapsă câte 3 zile pentru fiecare lună petrecută în astfel de condiții. Prin condiții necorespunzătoare, se înțelege un spațiu de detenție mai mic de trei metri pătrați pentru fiecare deținut. Această prevedere ar urma să se calculeze pentru deținuții care se află în astfel de condiții necorespunzătoare de detenție, începând cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de modificare a legii privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, urmând ca, potrivit propunerii, deținuții care își execută pedeapsa în condiții necorespunzătoare să primească trei zile de libertate pe lună.

„În calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, astfel: pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată. În acest mod, măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută”, se menționează în proiectul de lege.

Această prevedere nu se aplică și perioadelor petrecute de deținuți în spitalele sau unitățile sanitare ale penitenciarelor. Ele se aplică însă pentru arestul preventiv, mai arată proiectul de lege. De asemenea, deținuții care beneficiază de un spațiu de detenție mai mare de trei metri pătrați, dar care consideră că le sunt încălcate alte drepturi, se pot adresa în continuare instanțelor de judecată.

Potrivit sursei citate, „această compensare se realizează în procedura liberării condiționate, toate condițiile pentru acordarea acesteia urmând a fi examinate de comisia de liberare condiționată din cadrul penitenciarului și de către instanță”.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris, în intervalul 3-13 noiembrie 2016, pe adresa Ministerului Justiției sau la adresa de e-mail [email protected].

Proiectul de lege de modificare și completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost demarat ca măsură de reducere a supraaglomărării din penitenciare prin instituirea unui mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă.

Citește și