Modificarea asupra Legii Educației Naționale nr. 1/2011 se referă la introducerea unui noi alineat la articolul 214, respectiv alineatul 8: „Rectorul și prorectorul nu pot deține, pe perioada exercitării mandatului, functii de conducere în cadrul unui partid politic, la nivel local, județean sau național”.
Iniațatorii proiectului susțin că este necesară depolitizarea funcțiilor de rector și prorector, în contextul în care fondurile publice au fost alocate discriminatoriu în învățământul universitar.
„În momentul actual, sistemul educațional se confruntă cu o puternică politizare, în ceea ce privește funcțiile de conducere din universităților din România. În învățământul universitar, depolitizarea funcțiilor de rector și de prorector este imperioasă în contextul în care, în ultimul timp, fondurilor publice necesare au fost alocate discriminatoriu, inechitabil și în contradicție vădită cu criteriile meritocratice și de performanță care ar trebui să stea la baza mecanismelor legale de finanțare. În anul 2018, Ministerul Educației a schimbat complet modalitatea de alocare a fondurilor pentru cifrele de școlarizare a universităților din România. Pe baza unor argumente inexplicabile din punct de vedere legal și etic, conducerea Ministerului a alocat sumele e bani pe baza afinităților politice, nicidecum în funcție de performanțele academice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În document se mai prezintă beneficiile acestui proiect: „Depolitizarea funcțiilor de conducere, de la nivelul universităților va genera o serie de beneficii precum: transparența decizională, creșterea gradului de autonomie și creșterea gradului de profesionalizare a managementului”.
Proiectul este inițiat de deputatul USR Cristina Iurișniți și a fost semnat de alți 15 senatori și deputați ai partidului.
Camera Deputaților este prim for sesizat în acest caz iar Senatul este forul legislativ decizional.