Proiect: Vacanțe școlare decalate pe regiuni geografice și cicluri de învățământ

Publicat: 20 04. 2021, 13:59
Actualizat: 20 04. 2021, 13:59
Proiect de vacanțe școlare decalate pe regiuni geografice și cicluri de învățământ / Sursa FOTO: pxhere.com

Vacanțe școlare decalate pe regiuni geografice și în funcție de anul de studiu – scrie în propunerea legislativă a deputatului USR-PLUS Alin Stoica. Proiectul are ca scop stimularea turismul şi industria HoReCa.

Vacanțe diferențiate

Deputatul USR-Plus propune delimitarea zonelor geografice și elevii din fiecare zonă să intre în vacanța inter-semestrială cu durata de o săptămână pe rând și fără să se suprapuna. În acest fel, spune Alin Stoica, ar putea fi stimulată creșterea turismului. De asemenea, ar putea fi evitate și blocajele din trafic și aglomerația din stațiuni.

Conform proiectului, elevii de până la clasa a IV-a, cei de-a VIII-a și a XII-a ar începe anul școlar în prima zi de luni a lunii septembrie, iar cei din clasele a V-a până la a VII-a, inclusiv, și a IX-a până la a XI-a, inclusiv, ar începe în a treia zi de luni a lunii septembrie.

Acest proiect – care preia un model aplicat în multe țări europene, potrivit edupedu.ro – a fost semnat de mai mulți deputați USR-PLUS și a intrat în procedură legislativă la Camera Deputaților. Decizia finală va fi luată de Senat.

Modelele similare de calendare de vacanţe în Europa

– Cehia – vacanţa de primăvară/Paşte pentru învăţământul primar este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune, iar pentru învăţământul secundar general este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune.

– Franţa – Vacanţa de iarnă/carnaval se extinde la două săptămâni între 8-21 februarie 2021 (zona A), 22 februarie – 7 martie 2021 (zona B) şi 15-28 februarie 2021 (zona C), iar vacanţa de primăvară/Paşte se extinde la două săptămâni după cum urmează: 12-25 aprilie 2021 (zona A), 26 aprilie – 9 mai 2021 (zona B), 19
aprilie – 2 mai 2021 (zona C).

– Germania – în conformitate cu Acordul de la Hamburg dintre landuri privind armonizarea în sistemul şcolar, anul şcolar începe la 1 august şi se încheie la 31 iulie. Începutul şi sfârşitul efectiv depind de datele sărbătorilor de vară care variază de la un an la altul. De asemenea, în Germania, deşi există o dată oficială de începere la 1 august, în realitate, şcolile din diferite landuri încep între 3 august şi 14 septembrie, astfel oferindu-se o independenţă decizionale land-urilor.

– Italia – şcolile pot adapta calendarul şcolar, stabilit de regiuni, la cerinţele PTOF (documentul de bază al identităţii culturale şi de planificare a fiecărei şcoli; defineşte la fiecare trei ani programul curricular, extra-curricular, educaţional şi proiecte organizaţionale ale fiecărei şcoli). Anul şcolar începe între săptămânile 1 şi 3 din septembrie şi se termină între săptămânile 1 şi 3 din iunie.

– Polonia – sărbătorile de iarnă pentru şcolile primare şi secundare sunt de 2 săptămâni, după cum se specifică pentru regiunile deja stabilite.

– Suedia – conform Ordonanţei şcolare şi Ordonanţei şcolii gimnaziale superioare, un an şcolar constă în cel puţin 178 zile şcolare şi cel puţin 12 sărbători, datele exacte variază la nivel regional şi municipal.

– Elveţia – conform structurii federale a Elveţiei, data de începere/sfârşitul anului şcolar al elevilor şi vacanţele şcolare variază între cantoane, în unele cantoane, chiar şi între municipalităţi. De Crăciun / An Nou pot fi eşalonate două săptămâni între 19 decembrie 2020 şi 10 ianuarie 2021.