„Proiecția” pe care o face ministrul Apărării. Fifor: „Avem în intenție achiziționarea a încă 36 aeronave F16″. Când vor veni și submarinele
Solicitat să precizeze în ce stadiu sunt negocierile pentru achiziționarea F16, Fifor a răspuns: „Deocamdată este o discuție pe care o avem cu Forțele Aeriene Române. Noi am dori să completăm în momentul de față escadrila pe care o avem de F16 cu încă 4 aeronave”.
„Și (avem, n.r.) încă o proiecție de încă 36 de aeronave F16 pentru care am solicitat în SUA să ni se comunice dacă există posibilitatea să achiziționăm de acolo. Deocamdată așteptăm răspuns pentru că nu te duci să cumperi F16 de pe o zi pe alta. Avem în intenție achiziționarea acestor 36 de noi aeronave”, a adăugat Fifor.
Întrebat dacă aceste negocieri sunt în desfășurare, Fifor a precizat: „Nu este o negociere. Prima dată soliciți să vezi dacă există aceste aeronave și, dacă există, care e prețul. Și după aceea se intră la o negociere, desigur. Așteptăm răspunsul”.
România a achiziționat deja 12 avioane F-16 de la forțele aeriene din Portugalia. Costul total al contractului de achiziție de avioane F-16 upgradate prin modulul MLU (midlife update) la modelul Block 40 este de 628 de milioane de euro, bani care sunt plătiți în tranșe eșalonate pe 5 ani, începând din 2013. Suma respectivă include, pe lângă avioane, și pachetul logistic, instruirea piloților, pregătirea echipamentelor de zbor și piesele de schimb.
Submarinele vin după 2020
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, marți, că programul referitor la submarine este în analiză și că după 2020 ar putea începe o astfel de achiziție.
„Programul referitor la submarine este în analiză, în momentul de față, la Forțele Navale Române. Se discută despre tipul de submarin pe care să-l putem avea în dotarea forțelor navale. Încă nu avem definitivată această analiză tehnică pe care ne-o dorim”, a spus Fifor.
„Eu când am vorbit de submarine am spus că solicitarea este de a avea în dotare trei submarine. Este un program pe termen mediu și lung. În opinia noastră ar putea începe după 2020 o astfel de achiziție, dar totul se face prin dialog competitiv, pentru că ne dorim ca lucrurile să se deruleze cât mai mult în favoarea statului român”, a adăugat Fifor.
El a arătat că, odată ce analiza tehnică va fi gata, se va proceda ca și cu orice alt program major de înzestrare, respectiv se va merge în CSAT pentru a obține aprobarea și se va solicita, de asemenea, aprobarea Parlamentului .
„Ne interesează foarte mult off setul de la astfel de contracte, cum este de pildă cel de la corvete unde off setul va fi folosit pentru modernizarea fregatelor din dotarea forțelor navale române”, a subliniat Fifor.