Mai mulți muncitori din Botoșani, care lucrau luni la o aducțiune de apă într-o curte din localitatea Ungheni, au găsit un proiectil de calibru 100 de milimetri, neexplodat, din timpul conflictelor mondiale, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.
Astfel, a fost scos la suprafață un element de muniție, respectiv un proiectil perforant, calibru 100 milimetri, rămas neexplodat din timpul conflictelor militare.
„Muniția a fost ridicată și transportată în poligonul militar de la Copălău în vederea distrugerii la o dată ulterioară”, au transmis reprezentanții ISU Botoșani, citați de Mediafax.
Pirotehnicienii botoşăneni reamintesc cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi și să anunţe ISU sau Poliţia prin numărul unic de urgență 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.
Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mr. Constantin Ene” din județului Bacău, a fost solicitată, la sfârșitul lunii iulie, să intervină în comuna Oituz, în vederea asanării terenului de un proiectil rămas neexplodat.
Proiectilul exploziv provenea din timpul primului război mondial, fiind încastrat în tulpina unui fag înalt de peste 30 de metri, transmite Cătălin Cojocaru, corespondent Gândul.
„Având în vedere faptul că muniția avea deja mijlocul de inițiere armat și deterioriat, fiind periculoasă la mișcare, a fost luată decizia ca aceasta să fie distrusă pe locul descoperirii. În acest sens s-a procedat la neutralizarea prin explozie controlată a proiectilului cu luarea tuturor măsurilor de protecție a mediului înconjurător, fără a fi însă necesară evacuarea populației din zonă. Doi subofițeri împreună cu ofițerul coordonator, au reușit să obțină un efect maxim al intervenției, cu impact minim asupra mediului și în special asupra arborelui „gazdă” care a nu a fost afectat în nici o proporție.” – Mr. Andrei Grecu – purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău.
Un proiectil de 7 centimetri a fost găsit anul acesta, în luna ianuarie, în timpul lucrărilor la una dintre pistele de pe Aeroportul Otopeni, potrivit reprezentanților Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), contactați de către Mediafax.
CNAB a contactat echipele speciale care se deplasează la fața locului pentru a prelua proiectilul vechi de câteva zeci de ani. Nu au existat persoane rănite, iar traficul aerian nu a fost afectat.