UPDATE Agenția Regională de Mediu Timișoara a urmat toți pașii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, județul Hunedoara, iar legislația nu prevede informarea autorității de mediu în astfel de cazuri, a declarat, luni, directorul agenției, Gabriela Lambrino, potrivit Mediafax.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dispus luni demiterea directorului executiv al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului (ARPM) Timișoara, care a aprobat, încă din 9 iulie, acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej (Hunedoara) al canadienilor de la Eldorado Gold Corporation.
Motivul este că directorul Agenției din Timișoara nu a informat autoritatea de mediu și nici Ministerul Mediului în legătură cu emiterea aprobării pentru acest proiect, ministrul Plumb susținând că abia azi a aflat, din presă, că proiectul Certej a primit acordul de mediu – prima exploatare a aurului pe scară largă pe bază de cianuri din România care a primit acordul de mediu.
„Azi am aflat (de acordul de mediu pentru proiectul Certej). Directoarea de la ARPM Timișoara nu a informat nici ministerul Mediului, nici Agenția Națională de Mediu. Agențiile au personalitate juridică, dar trebuia să informeze ministerul de aprobarea acordului de mediu pentru proiectul Certej, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes național și internațional”, a declarat pentru gândul Rovana Plumb.
Citește și Cine sunt CĂUTĂTORII DE AUR din România ultimilor 13 ani. HARTA locurilor unde ar putea începe exploatarea metalului prețios. EXCLUSIV
Totodată, ministrul a dispus verificarea „de urgență” a acordului de mediu, acesta urmând să fie anulat dacă se constată că nu a fost emis în conformitate cu legea.
Proiectul minier Certej are unele asemănări cu cel de la Roșia Montană, și anume utilizarea cianurilor în procesul de obținere a aurului.
„Cele două proiecte au unele asemănări, dar unul este de suprafață și unul este de adâncime. Vom prezenta într-o conferință care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două proiecte”, ne-a explicat ministrul Plumb.
Canadienii de la Eldorado Gold Corporation, care dețin 80% din Deva Gold SA, au primit încă din 9 iulie avizul de mediu pentru începerea exploatării de aur de la Certeju de Sus (Hunedoara). Informația apare într-un comunicat din 27 iulie pe site-ul companiei canadiene, dar și pe site-ul Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara.
Avizul de mediu este considerat de canadieni drept „ultima piatră de hotar” înainte de demararea proiectului minier.
„La 9 iulie 2012, acordul de mediu pentru Certej a fost aprobat de către Departamentul regional de mediu. Aceasta a fost ultima piatră de hotar majoră în procesul de autorizare de mediu pentru Certej. Activitățile de achiziție a terenului continuă să progreseze în mod satisfăcător”, se arată pe site-ul companiei canadiene.
Luni, Asociațiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior și Re.Generation au condamnat, într-un comunicat, emiterea recentă a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scară largă pe bază de cianuri din România.
Citește și Eldorado Gold vrea să producă anual peste 4 tone de aur și 20 de tone de argint la Certej. Cât valorează aurul extras de grupul canadian din România și cum va evolua prețul
Proiectul minier ocupă o suprafață de 456 de hectare și presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentrație de 1,8 g de aur pe tonă de minereu -, precum și utilizarea unei cantități de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei, se arată în comunicatul ONG-urilor.
Ca și în cazul proiectului Roșia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură și metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafață totală de 63 de hectare, se mai arată în comunicat.