Prima pagină » Știri » Proiectul de lege pentru eliminarea supraaccizei la carburanți a trecut de Parlament / Orban: Odată cu eliminarea supraaccizei, va crește consumul / Sighiartău: Benzina și motorina se vor ieftini / Roxana Mînzatu, singurul deputat care a votat „împotrivă”

Proiectul de lege pentru eliminarea supraaccizei la carburanți a trecut de Parlament / Orban: Odată cu eliminarea supraaccizei, va crește consumul / Sighiartău: Benzina și motorina se vor ieftini / Roxana Mînzatu, singurul deputat care a votat „împotrivă”

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.

Deputații au adoptat proiectul de lege cu 280 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri.

„PNL și-a respectat promisiunea iar astăzi românii au câștigat. Le mulțumesc celor peste 20.000 de inițiatori ai acestui proiect, pentru că am adunat peste 20.000 de semnături pentru susținerea proiectului. Din ianuarie românii vor avea benzină și motorină mai ieftină la pompă”, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartău, după vot.

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a adoptat, marți, un raport favorabil de adoptare a proiectului de lege care elimină supraaciza pe carburanți, actul normativ urmând să meargă la vot în plenul de miercuri al forului legislativ.

Propunerea legislativă vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time. Camera Deputaților este for decizional pentru inițiativa legislativă.

„Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanți și de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parțial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări de sănătate), propunem următoarele măsuri:

– Diminuarea accizei la carburanți, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017;

– Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară, care ține de o decizie discreționară a Guvernului”, arată expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, astfel că inițiativa va ajunge la președinte pentru promulgare.

Robert Sighiartău: Prețul carburanților se va ieftini la începutul lui 2020

Deputatul PNL Robert Sighiartău a afirmat, miercuri, că, începând cu 1 ianuarie 2020, odată cu eliminarea supraaccizei la carburanți, românii vor plăti, în medie, cu 20 de lei mai puțin la un plin de combustibil de 60 de litri.

„Dacă faceți un calcul supraacciza însemna 0,32 cenți. Cu TV-ul aferent pe această valoare înseamnă undeva la 0,38 cenți pe litru. Dacă se face un calcul la un plin de 60 de litri înseamnă peste 20 și ceva de lei la un plin de combustibil”, a spus Robert Sighiartău, în Parlament, întrebat cu cât o să scadă prețul la carburanți de la 1 ianuarie.

Liberalul a subliniat că din 2020 contractele part-time nu vor mai fi supraimpozitate.

„Victorie la votul final din Camera Deputaților! Prețul carburanților se va ieftini la începutul lui 2020 pentru că supraacciza a fost eliminată!

Am reușit să eliminăm o măsură care a făcut viața amară multora dintre dumneavoastră. Astăzi a fost votul decisiv în plenul Camerei Deputaților. Cu majoritate de voturi, Camera a adoptat propunerea noastră legislativă de eliminare a supraaccizei la carburanți.

Consecința va fi că, de la începutul anului viitor, benzina și motorina se vor ieftini. Așa cum s-au ieftinit și după prima eliminare a supraaccizei, în perioada ianuarie-august 2017. Amintiți-vă că în iulie 2017, fără supraacciză, prețurile la benzină și motorină erau printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană. Prin urmare, nu sunt niciun fel de motive să fie altfel după o nouă eliminare a supraaccizei.

Este o măsură reparatorie, în respectul românilor. Măsură pentru creșterea încrederii cetătenilor în stat, pentru creșterea nivelului de trai și al economiei.

Mulțumesc domnului Ludovic Orban, președintele PNL și premierul României, colegilor din PNL care au susținut această inițiativă care este și parte din programul nostru de guvernare.

Mulțumesc colegilor din Camera Deputaților pentru votul favorabil de astăzi.

Vă mulțumesc vouă, tuturor, dragile și dragii mei, pentru miile de mesaje de susținere pe care le-am primit. Au contat enorm!

Astăzi am făcut un pas spre România normală! Rămânem împreună și vom reuși!”, a declarat Robert Sighiartău.

Ludovic Orban: Odată cu eliminarea supraaccizei, va crește consumul
 
Ludovic Orban este convins că eliminarea supraaccizei pe carburanți va genera o creștere în consumul din economia națională iar astfel bugetul statului va beneficia de măsura respectivă. Premierul consideră că reducerea accizei va duce la micșorarea inflației.
„Am convingerea că, odată cu eliminarea supraaccizei, va crește consumul. Odată cu creșterea consumului, în mod evident, vor crește resursele financiare colectate la buget. De asemenea, vom ataca hotărâți evaziunea care există în domeniul produselor petroliere, astfel încât să creștem colectarea la bugetul de stat”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.
 
În ceea ce privește argumentul că măsura reducerii TVA la alimente nu a ajutat la creșterea consumului, șeful Executivului a declarat: „Să nu comparăm mere cu pere”.
 
„Spre deosebire de cei dinaintea noastră, noi am spus un lucru și ne-am ținut de acel lucru. Noi am susținut abrogarea supraaccizei, nu cum a făcut PSD, care în campania din 2016 a promis eliminarea supraaccizei, au eliminat supraacciza, după care în august au reintrodus supraacciza. Din punctul nostru de vedere acciza la combustibil are un impact foarte mare asupra modului de construcție a prețului la combustibil. Orice creștere prea mare a prețului la combustibil afectează negativ economia. În primul rând crește costurile cu transportul, afectează negativ transportatorii. De asemenea, o acciză prea mare creează și inflație și duce la creșterea prețurilor pentru toate produsele care includ prețul cu transport. Și așa inflația este foarte mare. Cred că reducerea accizei reprezintă un stimulent bun pentru economie și va duce la micșorarea inflației”, a afirmat președintele PNL.
 
Deputatul PNL Robert Sighiartău a afirmat, miercuri, că, începând cu 1 ianuarie 2020, odată cu eliminarea supraaccizei la carburanți, românii vor plăti, în medie, cu 20 de lei mai puțin la un plin de combustibil de 60 de litri.

 

Olguța Vasilescu a anunțat că PSD a votat proiectul pentru eliminarea supraccizei la carburanți

Deputatul Olguța Vasilescu a anunțat, miercuri, că PSD a votat proiectul pentru eliminarea supraccizei la carburanți. Fostul ministru al Muncii avertizează însă că, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, prețul la pompă nu o să scadă, iar statul o să piardă bani.

„O să vă ajutăm și o să vă votăm acest proiect de lege ca să înțelegeți și dumneavoastră ce am înțeles noi, care apropo, am eliminat 102 taxe, inclusiv această supraacciză. După care am văzut ce o să vedeți și dumneavoastră de săptămâna viitoare încolo, când o să producă efecte această lege, că degeaba am eliminat supracciza, că prețul la pompă nu a scăzut și nu am făcut altceva decât să băgăm în buzunarul marilor companii niște bani pe care ar fi trebuit să îi ia statul. Dar dacă nu îi vreți nu e niciun fel de problemă”, a spus Olguța Vasilescu, în timpul dezbaterii asupra proiectului din Plenul Camerei Deputaților.

Roxana Mînzatu, singurul deputat care a votat împotriva eliminării supraaccizei la carburanți

Roxana Mînzatu (PSD), fost ministru al Fondurilor Europene, a fost singurul deputat care a votat, miercuri, împotriva adoptării proiectului de lege privind eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time. Deputații Remus Borza și Nicolae Andrei s-au abținut.

Potrivit site-ul Camerei Deputaților, au fost înregistrate 280 de voturi pentru adoptarea proiectului de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.

Singurul deputat care a votat împotriva adoptării inițiativei legislative este social-democratul Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în guvernarea PSD.

De asemenea, cele două abțineri înregistrate aparțin deputatului Remus Borza și deputatului PSD Nicolae Andrei.

Citește și