Proiectul, respins în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 18 decembrie 2012, a fost aprobat marți cu 33 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”.
Potrivit proiectului de hotărâre, terenul se află la adresa Șoseaua Vitan Bârzești nr. 20 (fostă Olteniței nr. 219) și a fost dat, în 2001, în administrarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), pentru a fi realizat un ansamblu de locuințe pentru tineret în regim de închiriere, denumit Ansamblul Tonitza.
Suprafața inițială a terenului a fost de 71.220 metri pătrați, împărțită în șase zone, ansamblul urmând să aibă 828 de apartamente, dispuse în 19 blocuri de locuit.
„Din lipsa fondurilor, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a finalizat numai trei blocuri din zona 1, pe o suprafață de 12.673 metri pătrați, restul lucrărilor fiind sistate”, s-a arătat în raportul de specialitate al proiectului.
Din cei 71.220 metri pătrați de teren alocați în 2000 construirii ansamblului de locuințe, a rămas liberă, pentru finalizarea zonelor 2- 6, o suprafață de construcții de 58.400 de metri pătrați.
Solicitarea adresată Guvernului are în vedere emiterea unei hotărâri pentru trecerea terenului de 58.400 metri pătrați, din proprietatea publică a statului, în proprietatea publică a Municipiului București. Astfel, Primăria Municipiului București intenționează să finalizeze ansamblul de locuințe, prin finanțarea lucrărilor de la bugetul local sau din alte surse de finanțare.
La sfârșitul lunii octombrie 2008, primarul Cristian Popescu-Piedone anunța eliberarea autorizației de construcție pentru Ansamblul Tonitza. Acesta urma să fie împărțit în șase zone rezidențiale, în care urmau să fie construite de către Primăria Sectorului 4, în colaborare cu ANL, 704 apartamente destinate tinerilor, în 19 imobile, dar și peste 200 de locuri de parcare.