Proiectul „Repertoriul patrimoniului funerar – Ansamblul Cimitirul Șerban Vodă – Bellu” are ca scop cercetarea patrimoniului funerar din cadrul ansamblului, pentru realizarea unei baze de date cu utilizări multiple.
„Acest studiu va ajuta la creșterea atractivității turistice, la conștientizarea valorii la nivelul comunității, la cunoașterea monumentelor istorice din cadrul ansamblului și a valorii peisagere”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat joi de CGMB.
Valoarea totală a proiectului este de 3.557.427 de lei (aproximativ 800.000 de euro).
Termenul limită pentru accesarea de granturi prin programul PA16/RO12 – Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 este 7 aprilie.
Cimitirul Bellu este monument istoric, iar pe lângă poziția pe care ansamblul o ocupă în Lista Monumentelor Istorice din București sunt clasate încă 178 de obiective individuale cu valoare comemorativă și artistică. Astfel, 22 de monumente – printre care mormintele lui Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Dimitrie Paciurea și Ion Mincu, precum și cavourile proiectate de acesta pentru familiile Cantacuzino, Ghica și Georghieff, capela Toma Stelian realizată de Ion Berindei, baldachinul familiei Linche de Moissac, realizat de Albert Galleron – sunt încadrate în categoria A – monumente de importanță națională.
Valoarea Cimitirului Bellu este recunoscută și pe plan internațional, acesta fiind inclus, din 2010, în rândul Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE – Associations of Significant Cemeteries of Europe), alături de Pere Lachaise din Paris, Cimitirul Vechi al Evreilor din Praga, „Highgate din Londra și Zentralfriedhof din Viena.