Proiectul își propune modificarea mai multor prevederi ale legii tutunului și înăsprirea amenzilor, respectiv actualizarea definiția fumatului, incluzând și sistemele asemănătoare care nu conțin tutun și interzicerea fumatului în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate.
„Fumatul va fi permis în spații special amenajate în exteriorul clădirilor pacienților cu afecțiuni psihice internați în unități sanitare, în baza unei hotărâri a instanței de judecată. Publicitatea produselor din tutun va fi permisă exclusiv în revistele cu produse din tutun, în publicațiile care nu au fost editate ori tipărite în România sau într-un alt stat membru al UE, în magazinele unde se comercializează exclusiv produse din tutun, fără ca produsele să fie amplasate încât să se poată fi observate din exteriorul unității. Încălcarea legii va atrage după sine o amendă contravențională de la 5.000 lei la 30.000 lei. Va fi interzisă distribuirea gratuită și acțiunile de promovare a produselor din tutun, acțiunile de lansare pe piață de produse din tutun noi ori de servicii care au legătură cu comerțul cu produse din tutun, dar și vânzările promoționale. Persoanele fizice sau juridice care au prestat serviciile menționate, cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Va fi interzisă expunerea produselor de tutun în magazine, în afara locului de vânzare”, se mai arată în proiectul USR.
Dispozițiile prevăzute în lege vor intra în vigoare în termen de șase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, partea I.
Senatul este primul for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaților.