Promotorii concertelor care o aveau ca invitată pe Mihaela Ursuleasa, rugați să doneze din onorarii

Promotorii concertelor care o aveau ca invitată pe Mihaela Ursuleasa, rugați să doneze din onorarii
Publicat: 03/08/2012, 18:12
Actualizat: 25/06/2013, 14:24

Promotorii concertelor pe care urma să le susțină Mihaela Ursuleasa în viitorul apropiat sunt rugați, într-un mesaj semnat de agenta artistei, să doneze jumătate din onorarii într-un cont deschis special pentru fiica pianistei, în vârstă de șapte ani.Mesajul a fost postat pe site-ul oficial al pianistei și este semnat de Andreea Butucariu.

„Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită moartă în apartamentul ei din Viena, orașul ei adoptiv, în dimineața zilei de 2 august 2012. Medicul legist a declarat că decesul a fost cauzat de o comoție cerebrală. Avea doar 33 de ani (un număr magic)”, începe mesajul scris de impresara pianistei.

Mesajul este și un omagiu adus pianistei: „Artiști ca Mihaela sunt cei care ne dau speranță, ne ajută să simțim și ne fac să înțelegem muzica, iar arta este mai presus de toate, deoarece ne face să dezvoltăm ca ființe umane. Ei ne fac să ne dăm seama că suntem pe drumul cel bun, când ne deschidem nu ochii și urechile, ci inimile pentru a asculta, așteptând ca muzica să ne miște și să ne ducă în altă lume. Asta a făcut muzica Mihaelei”.

„Cu mare durere îi spunem «la revedere» și ne păstrăm speranța că restul adevăraților artiști, precum Mihaela, vor continua să ne ghideze astfel încât să auzim și mai ales să simțim. Ne-am dori să vă rugăm pe voi, publicul și prietenii ei, nu să o jeliți, ci să o lăsați să se odihnească în pace și să v-o amintiți pentru ceea ce a fost pe planeta Pământ, un mare muzician și artist, probabil prea mare pentru a o înțelege în majoritatea timpului”, se mai arată în același mesaj.

De asemenea, Butucariu menționează că pe site-ul ursuleasa.com va fi postată înregistrarea Concertului Nr. 2 pentru pian de Frederic Chopin, pe care artista l-a susținut pe 7 iunie anul acesta, la București.

Organizatorii concertelor la care urma să participe artista sunt, de asemenea, rugați să îi aducă un omagiu Mihaelei Ursuleasa la aceste evenimente, dar și să contribuie financiar la viitorul fiicei acesteia.

„De asemenea, aș dori să îi rog pe promoterii care au invitat-o pe Mihaela să susțină concerte în următoarele luni și care o așteptau să vină pe scenele lor să lucreze alături de noi și să dedice aceste concerte artei și memoriei sale, în speranța că, oriunde ar fi acum, ne va simți energia și va veni alături de noi, la aceste concerte, cu inspirația ei muzicală. O rugăminte specială pentru organizatorii acestor concerte este cea de a dona jumătate din onorariile pentru aceste concerte într-un cont pe care îl vom crea pentru fiica ei de șapte ani. Orice fel de donații sunt binevenite”, se arată în mesaj.

Numărul contului va fi publicat pe ursuleasa.com, iar informații despre înmormântare vor fi făcute publice miercuri sau joi.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena joi, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte mulți ani, unde locuia cu mama ei și fetița sa de șapte ani.

Potrivit wien.orf.at, poliția austriacă exclude ipoteza de sinucidere sau crimă în cazul decesului pianistei române Mihaela Ursuleasa, indicând drept cauză probabilă o „hemoragie cerebrală” sau o „căzătură fatală”. Totodată, a fost indicată drept cauză a morții o rupere a unui anevrism cerebral, în presa germană citată de AFP.

Mihaela Ursuleasa trebuia să susțină două concerte la București, cu Orchestra Națională de Tineret. De asemenea, ea trebuia să concerteze, pe 4 august, în sala mare de la Konzerthaus Berlin, tot alături de Orchestra Națională de Tineret, în cadrul Young Euro Classic, cel mai important festival internațional pentru orchestre de tineret.

Mihaela Ursuleasa avea programate numeroase concerte în acest an, respectiv pe 18 și 19 august la Eisenstadt, Germania, și pe 29 august la Varșovia, Polonia. Acestora li se adaugă un turneu pe care pianista română îl avea programat în mai multe orașe din Brazilia, între 29 septembrie și 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte și pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elveția, pe 12 noiembrie la München, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, și pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement, echipă din care pianista Mihaela Ursuleasa făcea parte.

Născută pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut șansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-și construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câștigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiții internaționale, „Clara Haskil”, din Elveția – în 1999. Au urmat apariții sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg și München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda și orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varșovia, Berlin. A avut apariții încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeștri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner și Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul „Pianiști ai anului 2001”) sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internațională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitații pentru anul 2006 – recitaluri și concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

În anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa că este „un fel de Beethoven”.

Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat două albume, în 2010, „Piano & Forte” (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), și în 2011, „Romanian Rhapsody” („Rapsodia Română nr. 1” a lui George Enescu, „Suita pentru pian” a lui Paul Constantinescu, două dansuri populare românești de Béla Bartók și trei piese de Franz Schubert).

Oana Ghita, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang