Promovarea lui Ducaru la NATO. Înaintea vizitei lui Rasmussen la București, MAE laudă „recunoașterea contribuțiilor și a profilului strategic al României”

Publicat: 23 05. 2013, 18:27
Actualizat: 29 07. 2014, 21:40

Ministerul Afacerilor Externe a comentat joi „vestea foarte bună pentru România și pentru diplomația română” pe care o reprezintă numirea lui Sorin Ducaru în funcția de asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente. Discuția despre promovarea lui Docaru, actualmente ambasadorul țării noastre la NATO, vine cu o zi înainte ca liderul Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, să vină la București.

„MAE salută cu deosebită căldură această numire, care reprezintă, dincolo de confirmarea competențelor candidaturii românești, o recunoaștere a contribuțiilor și a profilului strategic al României în Alianța Nord-Atlantică. În același timp, reprezintă un rezultat important al strategiei MAE de promovare activă a candidaturilor românești pentru ocuparea unor poziții de înaltă responsabilitate și influență în cadrul organizațiilor internaționale”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a ministerului condus de Corlățean, Brândușa Predescu.

MAE nu a vrut să vorbească despre speculațiile pe tema unui eventual candidat român pentru funcția pe care Rasmussen o va părăsi în câteva luni, candidat despre care s-a speculat că ar putea fi și Mircea Geoană.

Totuși, purtătoarea de cuvânt a MAE a punctat că, în istoria NATO, au mai fost cazuri în care atât secretarul general al Alianței, cât și adjunctul acestuia au fost de aceeași naționalitate.

„Au fost exemple în care adjunctul secretarului general, precum și secretarul general numit în urma unei decizii politice consensuale la nivelul statelor membre au avut aceeași naționalitate”, a spus Predescu joi, în cadrul unui brifieng de presă, după ce a fost întrebată dacă mai este de actualitate ocuparea funcției de secretar de general al Alianței de către un român după promovarea lui Ducaru.

Ministrul de Externe va avea mâine dimineață, la sediul MAE, o întrevedere cu Anders Fogh Rasmussen. În cadrul acestei întâlniri, cei doi vor discuta despre vecinătatea estică a Alianței, parteneriatele NATO, operațiuni în derulare precum cea din Afganistan, dar și despre scutul anti-rachetă, care va avea o componentă și în țara noastră, la Deveselu, a explicat diplomația română.

Anders Fogh Rasmussen vine în România la invitația președintelui Băsescu. El va fi primit de Traian Băsescu, Victor Ponta și de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa. În cadrul vizitei, Rasmussen va primi titlul de doctor honoris causa din partea Universității din București.