Fostul procuror șef al DIICOT este în Costa Rica, alături de Elena Udrea. Avocatul Alinei Bica a spus luni, în fața magistraților instanței supreme, că Alina Bica a făcut o cerere autorităților din Costa Rica pentru a părăsi statul și a se întoarce în România pentru a-și „rezolva problemele”, însă nu i s-a dat voie.
„Am primit azi de la doamna Alina Bica un set nou de înscrisuri, de audiere prin video și justifică absența. Arată că dorește să dea o declarație. Am primit azi, în fața Înaltei Curți, la ora 10, a venit soțul ei. (…) O persoană care are statut de azilant are obligația de a nu se întoarce în țară. Doamna Alina Bica a cerut însă permisiunea de a se întoarce în țară, dar trebuie să primească acceptul secției de refugiați din Costa Rica. Încă nu i s-a dat încuviințarea de a părăsi Costa Rica, 25 mai este data cererii. Impedimentele medicale încă există”, a spus apărătorul Alinei Bica, Doru Trăilă, în fața magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
La ultimul termen în dosarul ANRP de la ÎCCJ, în care fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, Dorin și Alin Cocoș sunt acuzați de fapte de corupție, procurorul DNA a cerut pedepse cu executare pentru toți inculpații din această cauză, cu excepția celui din urmă, pentru care a propus suspendarea.
Pentru fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu și luare de mită, procurorul a cerut pedeapsă privativă de libertate orientată spre maximum, adică 10 ani, iar pentru Dorin Cocoș, tot pedeapsă cu executare, însă „situate în limite reduse”.
Pentru Oana Vasilescu (fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP) și Lăcrămioara Alexandru (fost vicepreședinte al ANAF), pedepsele recomandate au fost tot cu executare, însă orientate spre minimum. Pentru restul inculpaților, omul de afaceri Stelian Gheorghe, Crinuța Dumitrean (fost șef ANRP), fostul deputat Cătălin Teodorescu, Sergiu Ionuț Diacomatu (fost vicepreședinte ANRP), Bogdan Dragoș (fost vicepreședinte al ANAF) și evaluatorul Emil Nuțiu, DNA a cerut pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut de lege.
Totodată, reprezentantul Ministerului Public a mai cerut ca toți inculpații să plătească despăgubiri în valoare de aproape 300 de milioane de lei, echivalentul sumei de 69 de milioane de euro.
„Solicităm și confiscarea de la Dorin Cocoș sumei de zece milioane de euro, prețul traficului de influență”, a mai spus procurorul.
Decizia judecătorilor în acest caz nu va fi definitivă.
În dosarul „Bica 1” sunt judecați, pentru abuz în serviciu, opt foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta șefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, Crinuța Dumitrean, Sergiu Ionuț Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu și Dragoș George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuțiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.