Prima pagină » Știri » Proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia de la Călărași a murit

Proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia de la Călărași a murit

Proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia de la Călărași a murit
Victor Avădanei, în vârstă de 61 de ani, proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia din ziua de Crăciun, într-un bloc din Călărași, a murit joi seară la Spitalul de Arsuri din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unității, Adrian Stănculea.

Victor Avădanei, în vârstă de 61 de ani, proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia din ziua de Crăciun, într-un bloc din Călărași, a murit joi seară la Spitalul de Arsuri din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unității, Adrian Stănculea.

Bărbatul era internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din Capitală, la secția de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului. Totodată, el era sedat și respira ajutat de aparate.

Explozia din blocul A 38 de pe Calea București din Călărași a avut loc pe 25 decembrie, la ora 17.44, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu, care lucra la Agenția de Dezvoltare Regională.

Alte cinci persoane au fost rănite ușor în urma deflagrației, nefiind necesară spitalizarea acestora.

Prefectul George Iacob a declarat, pe 28 decembrie, pentru MEDIAFAX, că autoritățile locale așteaptă permisiunea anchetatorilor pentru a începe reparațiile la imobilul afectat de deflagrație.

„Acum așteptăm cercetarea cheie și împreună cu autoritățile locale să vedem ce este de făcut, care sunt pașii pentru a degaja resturile de materiale de construcții și să se poată apuca de refacerea planșeului și așa mai departe, dar asta după ce ni se va permite de către organul de cercetare penală”, a afirmat prefectul județului Călărași.

Întrebat dacă au fost identificate sursele de finanțare necesare refacerii blocului afectat de explozie, prefectul George Iacob a spus că în mod cert nu va fi vorba despre „o lucrare de cinci lei” și că, în funcție de evaluări, se va stabili dacă banii vor fi alocați din bugetul autorităților locale sau dacă se va solicita ajutor din partea Guvernului.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Călărași, pe 26 decembrie, iar vineri s-a întâlnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, căruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.

Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (construcție cu patru etaje și cinci scări cu câte două apartamente pe nivel), evaluările preliminare evidențiind faptul că incidentul s-a produs din cauza unei acumulări de gaze. În urma deflagrației au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.

Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav și nu se poate locui în ele, proprietarii optând să locuiască la rude. În apartamentul unde s-a produs explozia au fost îndoite planșeele dintre parter și etajul 1, respectiv dintre etajele 1 și 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord să fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispoziție de către primărie și au rămas în apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuințe.

În urma deflagrației, toate cele cinci scări ale blocului au fost debranșate de la utilități – apă, gaze, energie electrică.

Totodată, un expert de la București desemnat de Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut o primă evaluare a blocului, stabilind că imobilul nu se află în pericol de prăbușire, la Călărași mergând și patru specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani. Aceștia au făcut măsurători și au prelevat probe din apartamentul în care a avut loc deflagrația, pentru a stabili cauzele exploziei, iar rezultatul expertizei ar urma să fie prezentat anchetatorilor la sfârșitul lunii ianuarie.

Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele au anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagrația.

Locatarii blocului din Călărași afectat de explozie și angajați ai cafenelei de la parterul clădirii susțin că, miercuri, înainte de producerea deflagrației, doi lucrători ai Distrigaz au venit la fața locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenția. În urma verificărilor angajații Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Procurorii au deschis, în 26 decembrie, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere în cazul exploziei, fiind audiate mai multe persoane.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călărași, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, în 27 decembrie, corespondentului MEDIAFAX că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă și este posibilă și extinderea cercetărilor pentru infracțiuni legate de serviciu, fiind vizați angajați ai Distrigaz.

La parterul blocului în care s-a produs explozia funcționează o cafenea ce i-ar aparține lui Cristinel Ionel Ghencea, cunoscut sub numele „Chirmuș”, care este dat în urmărire internațională, în condițiile în care se sustrage executării unei pedepse cu închisoarea pentru tentativă de omor.

Potrivit presei locale, Chirmuș este cunoscut drept liderul unei grupări interlope din Călărași, ai cărei membri au fost implicați în mai multe scandaluri. Presa locală a relatat despre incidente violente în care membrii grupării conduse de Chirmuș, având asupra lor arme albe, dar și arme de foc, și-au atacat rivalii, bătăile cu săbii, cuțite și pistoale având loc pe stradă.

În martie 2012, Chirmuș a fost condamnat de magistrații Tribunalului Slobozia la șase ani de închisoare pentru tentativă de omor, victima fiind un alt membru al lumii interlope din Călărași, Vasile Boșnigeanu, poreclit „Americanu”. Procesul a continuat la Curtea de Apel București, care a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ca în luna mai a acestui an Înalta Curte de Casație și Justiție să dispună casarea sentinței penale pronunțate de Curtea de Apel București și menținerea condamnării de șase ani de închisoare pronunțată de Tribunalul Călărași în martie 2012.

După pronunțarea acestei sentințe, Ionel Cristinel Ghencea a dispărut, el fiind căutat și în prezent și dat în urmărire națională și internațională, au declarat reprezentanți ai Poliției Județene Călărași.

Citește și