Proprietarul căminului unde persoanele internate ar fi legate de paturi, abuzate sexual sau obligate să muncească, a fost cercetat penal în 2009, după ce ar fi bătut o angajată

Publicat: 04 04. 2014, 14:17
Actualizat: 01 02. 2019, 13:02

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Buzău, agent principal Anca Bratosin, în iunie 2009, o infirmieră de la căminul din Aldeni a depus o plângere la Poliția Cernătești, reclamând că a fost bătută de proprietarul unității, Vasile Alexandru, femeia având echimoze pe tot corpul.

Astfel, polițiștii au întocmit dosar penal pentru lovire pe numele lui Vasile Alexandru. O lună mai târziu, cei doi s-au împăcat, iar dosarul a fost finalizat cu neînceperea urmăririi penale, a precizat sursa citată.

Infirmiera declara jurnaliștilor, la momentul respectiv, că bărbatul, cu care aceasta avea o relație de concubinaj, ar fi bătut-o cu pumnii și cu picioarele, dar și cu un încălțător metalic.

De asemenea, femeia spunea că proprietarul căminului o amenința cu moartea dacă îl va înșela.

„M-a luat după gât din dormitorul unde dorm, zice, hai după mine, nu știam ce se întâmplă, credeam, că mă duce la bucătărie, m-a dus în camera lui și m-a luat la bătaie, cu încălțătorul, sunt plină de vânătăi, mi-a dat palme și șuturi, a dat mai rău ca într-un animal. Mă așteptam la o palmă două că mi-a mai dat, dar nu așa. M-a mai bătut și în trecut, dar am trecut cu vederea, mă bătea pe motiv că-s proastă, că nu mă culc cu el. M-a amenințat că mă împușcă dacă o să-mi fac pe altcineva”, declara Georgeta Costache în iunie 2009.

Declarațiile femeii erau susținute la acea vreme și de sora acesteia, dar și de alte angajate ale căminului. „Pe sora mea a șantajat-o, a văzut că e singură cu doi copii, i-a promis că o ia de nevastă, dar și-a bătut joc de ea. A bătut-o ca pe un animal și așa face și cu angajatele!”, spunea sora infirmierei.

Și angajatele căminului de la acea vreme spuneau că șeful lor le face avansuri sexuale, când se află sub influența băuturilor alcoolice.

„Am fost pe tură, șefu a fost cu chef, adică băut, la început a fost totul bine, după care a luat-o pe Geta de gât și a bătut-o. îi curgea sânge din nas, era plină de vânătăi, singură a sunat la 112 și a chemat Poliția!”, declara atunci o altă angajată a căminului.

În replică, proprietarul căminului declara, în 2009, jurnaliștilor că a avusese o relație cu angajata respectivă, dar că s-au despărțit de aproximativ o lună și jumătate, iar aceasta a depus reclamație la Poliție întrucât ar fi vrut să se răzbune.

„Nu eu am bătut-o, nu-mi amintesc să fi făcut eu asta. Cum să o bat?! Am fost împreună, dar ne-am despărțit. Nevasta mea e decedată de șase ani, unde să mă duc? Dar ea vrea acum să se răzbune, că eu nu am bătut-o”, spunea bărbatul, respingând, totodată, acuzațiile celorlalte angajate.

Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internați circa 90 de vârstnici și adulți cu dizabilități, în urma unor reclamații privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuți, legați de paturi, abuzați sexual, sedați sau obligați să muncească.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul Tribunalului Buzău, ancheta la Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități din localitatea buzoiană Aldeni a fost declanșată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și depuse la Parchetul Buzău și la Parchetul instanței supreme.

Centrul de Resurse Juridice a întocmit un raport privind situația de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo – una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014.

În raport se arăta că unele dintre persoanele cazate acolo – adulți cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale – ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească și ar trăi în condiții inumane.

Potrivit reprezentanților centrului, în timpul vizitelor oamenii s-au plâns că sunt bătuți, abuzați sexual sau forțați să muncească.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău , Roxana Kovacs, declara, joi, că instituția a declanșat o anchetă la căminul din Aldeni, deși centrul nu se află în subordinea DGASPC.

„O echipă de la DGASPC a plecat joi la Aldeni. Nu avem niciun drept de control asupra acestui furnizor. E furnizor privat, eu sunt furnizor public, nu avem drept de control, însă chiar și așa ne-am autosesizat astăzi (n.r. – joi), am trimis o echipă să identifice posibile situații de urgență sau de risc iminent, colegele mele sunt încă acolo, nu avem competență să controlăm calitatea serviciilor nu putem să ne pronunțăm cu privire la aspecte care au fost constatate ulterior, nu intră sub nici o formă în atribuțiile DGASPC Buzău”, spunea Roxana Kovasc.

Pe de altă parte, proprietarul Căminului din Aldeni, Vasile Alexandru, afirma, joi, că beneficiarii sunt „tratați mai mult decât bine”.

„Avem kinetoterapeut, asistent social, doctor pe probleme psihice, psiholog, asistenți de specialitate, medic generalist. Oamenii primesc tratament, dar nu că spun eu, există un doctor care spune că dacă trebuie să le facem tratament, le facem. Acești oameni nu sunt încuiați la prânz în camere, le cerem doar să rămână în cameră, pentru că se deranjează unii pe alții. De ce nu vă spun că le dau și bani de țigări, că i-am dus în Deltă sau la mânăstiri?”, a spus Vasile Alexandru.

El susținea că reprezentanți de la Centrul pentru Resurse Juridice „s-au deghizat în reprezentanți ai Ministerului Muncii” pentru a avea acces în cămin și a discuta cu persoanele asistate social.

„Acele persoane de la Centrul pentru Resurse Juridice s-au deghizat în reprezentanți ai Ministerului Muncii. Le-am cerut documente, legitimații, măcar un buletin să-mi dea. Mie mi-ar plăcea dacă aș fi persoană asistată să trăiesc în acest centru. Sunt tratați mai mult decât bine. Avem și personal, am 37 de oameni la 86 de asistați. Întrebați-i dacă-i trimit la muncă, întrebați-i câți bani primesc. I-am întrebat dacă vor să câștige un ban și muncește cine vrea”, mai afirma proprietarul căminului.

O femeie aflată în cămin a declarat, joi, jurnaliștilor care au mers la fața locului că „mâncarea este foarte bună”, au chiuvetă, apă caldă și căldură”, în timp ce alt asistat a intervenit afirmând: „De ce nu spui adevărul, de ce nu spui când te închide la prânz? Că te închide ca la pușcărie?”.

Ulterior, bolnava a spus: „E adevărat că ne obligă să dormim, ne închid în cameră ca să nu-i deranjăm”.

O altă femeie internată în căminul de la Aldeni a susținut că, periodic, asistă la bătăi între bărbați, mulți dintre ei fiind extrem de violenți, dar susține că nu a fost victima unei agresiuni nici din partea vreunui asistat, nici a personalului din unitate.

Jurnaliștii care au mers, joi, la căminul din localitatea Aldeni au constatat că beneficiarii locuiesc în camere mici, înghesuiți, unii dormind câte doi în pat sau direct pe saltea. De asemenea, lenjeriile sunt rupte, unii dintre asistați nu au perne, păturile sunt vechi și prăfuite în timp ce pe pereți atârnă pânze de păianjen.

Referitor la aceste lucruri, Vasile Alexandru a recunoscut că spațiul este „strâmt” și că lenjeriile sunt rupte, dar pentru că beneficierii sunt violenți.

Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități din localitatea Aldeni funcționează de circa 20 de ani și este deținut de Vasile Alexandru.