Prima pagină » Știri » Proprietarul terenului unde sunt izvoarele minerale din Slănic Moldova cere bani pentru redeschidere

Proprietarul terenului unde sunt izvoarele minerale din Slănic Moldova cere bani pentru redeschidere

Proprietarul terenului unde sunt izvoarele minerale din Slănic Moldova cere bani pentru redeschidere
Proprietarul terenului unde sunt izvoarele minerale din Slănic Moldova cere bani pentru redeschidere

Redeschiderea celor 20 de izvoare minerale din stațiunea balneară Slănic Moldova, exploatate de peste 200 de ani, este condiționată de proprietarul terenului pe care se află acestea, el cerând autorităților locale o retribuție lunară.

Potrivit primarului orașului Slănic Moldova, Andrei Șerban, proprietarul terenului pe care se află puțurile de captare în amonte de stațiune solicită achitarea sumei de 27.000 de lei pe lună din bugetul primăriei.

De altfel, proprietarul terenului, Gheorghe Dascălu, este consilier local PNL în Slănic Moldova.

„Nu înțelegem cum poate acest om să emită pretenții financiare fără să aibă licență de exploatare pe acele izvoare. Nu vom plăti niciodată suma solicitată ci, dimpotrivă, ne vom îndrepta împotriva proprietarului terenului și vom solicita în instanță daune materiale importante pentru că ne creează mari prejudicii întregii comunități. Turiștii refuză să mai vină în stațiune din moment ce nu se mai pot bucura de beneficiile apelor minerale cu efect terapeutic recunoscute în întreaga lume”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX primarul Andrei Șerban.

Izvoarele minerale din stațiunea balneară Slănic Moldova, unul dintre principalele puncte de atracție pentru turiști, au fost închise în luna iunie de către proprietarul terenului care, potrivit autorităților locale, nu ar avea dreptul și asupra apelor cu efect terapeutic. În fapt, Gheorghe Dascălu a închis pompele din clădirea în care apa este adusă prin conducte din munte, fiind blocată inclusiv ușa de acces în imobil.

Potrivit autorităților locale din Slănic Moldova, închiderea izvoarelor reprezintă un abuz din partea lui Dascălu, fiind depusă plângere penală la Poliție.

„Este un sabotaj asupra bunei funcționări a stațiunii, aducând prejudicii imense întregului oraș. Proprietarii de pensiuni și hoteluri se plâng deja că le fug turiștii care vin în stațiune special pentru apa minerală cu efect terapeutic. Cel care a închis izvoarele trebuie să răspundă pentru acțiunea sa fără precedent în istoria stațiunii și, în consecință, am făcut plângere penală la Poliție”, afirma, în urmă cu o săptămână, primarul Andrei Șerban.

Oamenii legii au început cercetările în acest caz. „S-a depus o sesizare cu privire la închiderea izvoarelor de la Slănic Moldova. În prezent, se fac cercetări pentru a stabili împrejurările ce au dus la această situație”, preciza purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Bacău, Narcisa Butnaru.

Stațiunea Slănic Moldova este renumită pentru cele 20 de izvoare de ape carbonatate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale. Izvoarele au fost descoperite încă din anul 1801, iar în 1852 s-au făcut primele teste chimice, 25 de ani mai târziu apărând primele instalații balneare. De-a lungul timpului, calitățile apelor minerale descoperite aici au fost confirmate prin medaliile obținute la expozițiile internaționale de la Paris, Viena și Frankfurt.

Citește și