Prima pagină » Știri » Propunerea lui Iohannis pentru partide. „Multe legi ale securității sunt învechite”

Propunerea lui Iohannis pentru partide. „Multe legi ale securității sunt învechite”

Propunerea lui Iohannis pentru partide. „Multe legi ale securității sunt învechite
Consultările de la Palatulul Cotroceni pe tema legilor securității naționale s-au încheiat. Marți și miercuri, președintele Klaus Iohannis a invitat delegații ale partidelor reprezentate în Parlament la discuții referitoare la modificarea legislației siguranței, a catelelor pre-pay și a legii privind securitatea cibernetică. Șeful statului susține declarații de presă la 13.30.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că legea privind combaterea terorismului, legea cartelelor prepay și legea securității cibernetice vor fi finalizate de Guvern și trimise Parlamentului în luna mai, astfel încât pachetul legislativ să poată fi adoptat în această sesiune parlamentară

Iohannis a mai spus că a propus partidelor înființarea unei comisii parlamentare care să elaboreze un al doilea pachet de legi privind securitatea, având în vedere că legislația este depășită și este nevoie de modernizarea ei. Iohannis a mai precizat că în contextul atentatelor teroriste este nevoie de o actualizare a legilor, astfel încât statul să poată preveni astfel de „incidente” și să asigure siguranța cetățeanului.

Președintele a declarat,totodată, că își dorește un parlament puternic, care să legifereze bine și să exercite un control parlamentar eficient.

„Am atins o chestiune foarte importantă numită controlul parlamentar. Am pornit discuția, desigur, de la comisiile care controlează serviciile secrete. Am reușit să ajungem la o discuție foarte serioasă pe controlul parlamentar, la modul general”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că și el își dorește un parlament puternic.

„Un parlament puternic este acela care elaborează legi clare, care pot fi aplicate cu mare succes și foarte bine și, în același timp, un parlament puternic este un parlament care exercită efectiv și eficient controlul parlamentar, nu numai pentru servicii secrete, ci și pentru celelalte instituții care se află sub control parlamentar. Am speranța și discuțiile din ultimele zile mi-au dat speranță, că viitorul parlament va face exact acest lucru”, a conchis Iohannis.

UPDATE 13:31 Președintele Klaus Iohannis susține declarații:

– multe legi ale securității sunt învechite

– am reușit să ajungem la câteva concluzii comune: am sublibiat că aceste legi trebuie actualizate, că este nevoie de consultare, de o abordare care duce în final la aprobări cu largi majorități. Este nevoie de profesionalizare în acest domeniu. Legile securității ne privesc pe toți, politicieni și cetățeni.

– avem drepturile și libertățile civile care trebuie garantate și securitatea cetățeanului. Legile trebuie elaborate astfel încât să fie garantate drepturile, dar cetățeanu să fie liniștit că statul îi poate garanta securitatea. Am văzut că au avut loc atentate teroriste. Aici așteaptă cetățeanul de la serviciile secrete.

din discuții s-au desprins câteva chestiuni. Putem să vorbim de două pachete legislative: primul format din trei legi este în procedură avansată în guvern. Este vorba de legea de combatere a terorismului, legea privind cartelele pra pay și legea securității cibernetice.

Este fezabil să se încerce adoptarea acetor legi în cursul acestei sesiuni parlamentare.

– Al doilea pachet e mult mai mare. Conține legi care nu sunt încă în fază avansată. Unele dintre ele au o gândire la bază, altele au un draft, pentru altele nu există nimic. Le-am propus crearea unei comisii speciale la Parlament care împreună cu specialiștii să elaboreze aceste proiecte de legi astfel încât în 2017 să fie finalizate. Acest demers are avantaje.

– Acești oameni se vor regăsi pe listele viitorului parlament. Vom crea continuități. Securitatea națională e un domeniu sensibil, planificat cu grijă, iar legislația trebuie să acopere o perioadă lungă.

– Ce am discutat nu s-a referit, nota bene, la conținutul acestor legi. Am discutat calendarul și modul de abordare a întregii legislații.

– Despre controlul parlamentar: Cu toții ne dorim un parlament puternic, care este unul care exercită eficient controlul parlamentar.

-Am speranța că viitorul Parlament va face exact acest lucru.

Președintele Klaus Iohannis a participat marți și miercuri la consultări cu partidele politice pe tema legilor din domeniul securtiății naționale. La Cotroceni a ajuns mai întâi delegația PSD-ului, condusă de președintele partidului. La finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a declarat că PSD vrea să participe la elaborarea celor trei legi privind securitatea națională, la care lucrează Guvernul și care ar urma să fie trimise Parlamentului spre dezbatere.

„Au fost abordate câteva subiecte. Primul punct de discuție s-a referit la un pachet de legi, respectiv legea antitrerorism, legea privind cartelele pre-pay și legea privind securitatea cibernetică. Domnul președinte ne-a transmis că primul ministru l-a informat că aceste trei proiecte de legi sunt în lucru la guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus președintelui, îi spunem și premierului că vrem să fim proactivi, în așa fel încât doi colegi de-ai noștri sunt dispuși să participe efectiv și la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfășoară acum pentru aceste legi, pentru a câștiga timp, poate reușim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul discuțiilor cu președintele Iohannis.

Dragnea a mai spus că al doilea subiect s-a referit la legile importante, precum legea securității naționale, statutul personalului militar și legile privind SIE și SRI, în privința cărora PSD susține ideea unui grup de lucru care să analizeze pe termen lung legislația în materie. „Aici s-a propus să se constituie un grup de lucru, o idee pe care noi o susținem. Din partea tuturor partidelor, din partea structurilor și instituțiilor de specialitate. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze – nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, în această perioadă”, a adăugat Dragnea. Acesta a fost de părere că este nevoie de o implicare a partidelor în procesul de elaborare a legilor, întrucât acesta vor ajunge oricum în dezbaterea Parlamentului.

PNL nu vrea să lucreze cu Dragnea la legile siguranței

O delegație a PNL a ajuns și ea la Cotroceni imediat după grupul social-democrat. Aceasta a fost condusă de de cei doi copreședinți ai partidului, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, iar alături de ei au făcut parte din grupul de consultări și secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu și purtătorul de cuvânt, Ionuț Stroe. Liberalii au ținut să-l contrazică pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care propusese ca fiecare partid să participe la redactarea celor trei legi privind securitatea națională, spunând că ei consideră că nu ar fi bine să ia parte la acest proces.

„Nu am discutat acest lucru și nici nu cred că ar fi bine să participăm. Deci la nivel de Parlament se constitui legi e e o comisie lucrativă, cu câte doi oameni trimiși de partidele politice. Păi ei ce mai fac, ce mai analizează dacă sunt în grupul de redactare (de la Guvern-nr.). Nu prea înțeleg lucrul acesta „, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis, copreședintele PNL Vasile Blaga.

La rândul ei, Alina Gorghiu, a afirmat că este nevoie de modificarea legislației în materie de securitate națională, arătând că șeful statului le-a transmis că Guvernul va trimite în Parlament pachetul celor trei legi „undeva la sfârșitul lunii mai”.

„Concluzia cea mai importată la care am ajuns este că e nevoie de actualizarea legislației, că această actualizare nu poate fi făcută la inițiativa unui singur grup parlamentar – am mai avut un eșec . Delegația PNL a agreat să participăm, alături de reprezentanții celorlalte partide, în comisia care va genera noua legislație”, a adăugat Gorghiu.

Ea a ridicat problema echilibrului între drepturile cetățenești și nevoia de securitate națională. Totodată, liberalii au susținut nevoia unui control parlamentar mult mai puternic asupra serviciilor din România, chiar constituirea unei singure comisii parlamentare pentru controlul activității SRI și SIE, față de două, cum există acum în Parlament.

UDMR: Drepturile și libertățile nu pot fi sacrificate pe „altarul securității”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit tot marți și cu reprezentanții UDMR. Din delegație au făcut parte Kelemen Hunor, Marko Bela, Verestoy Attila, Mate Andras Levente și Tanczos Barna.

Anterior acestor discuții, președintele partidului, Kelemen Hunor, a spus că susține ideea prezentării unui act de identitate la cumărarea unei cartele prepay, dar consideră că nu se poate „sacrifica pe altarul securității” tot ceea ce înseamnă drepturile și libertățile fundamentale. Această poziție a fost susținută și la finalul consultărilor.

„Trebuie să găsim un echilibru. Libertățile fundamentale nu trebuie sacrificate pe altarul securității. România are un rol strategic în cea ce privește zona noastră. (…) Va exista o susținere din partea noastră pentru a rezolva problema cartelelor prepay, dar trebuie să se găsească o soluție prin care datele personale să rămână în siguranță. (…) Demnitatea umană trebuie protejată”, a declarat Kelemen Hunor, la finalul întâlnirii cu Iohannis.

Miercuri – consultări cu UNPR, ALDE și grupul minorităților

Miercuri, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții UNPR, ALDE și cu grupul minorităților. Primii care au ajuns la Cotroceni în a doua zi de consultări au fost cei de la UNPR, iar din delegația lor au făcut parte liderul partidului, Valeriu Steriu, vicepreședinții Gheorghe Emacu și Eugen Nicolicea, liderul deputaților Ion Răducan și secretarul general adjunct, senatorul Ion Toma.

UNPR susține constituirea unei singure comisii parlamentare de control pentru serviciile de informații, puternice și bine pusă la punct, a declarat miercuri liderul partidului, Valeriu Steriu, după întâlnirea de la Cotroceni cu șeful statului, Klaus Iohannis

„UNPR a arătat aceeași deschidere ca și până acum în dialogul cu președintele în privința susținerii legilor siguranței naționale. Am hotărât că următoarele săptămâni să avem o prioritate în ceea ce înseamnă abordarea în Parlament a legilor privind combaterea și prevenirea terorismului, cartelele pre-pay și siranță cibernetică”, a declarat liderul UNPR, Valeriu Steriu.

El a mai spus că UNPR propune o comisie parlamentară specială pentru cele două servicii de informații, susținând că legile de organizare și funcționare au fost adoptate în perioada anilor 90.

Este nevoie de o modernizare la acest nivel. Avem o activitate la nivelul acestei comisii de control a SRI, aș putea spune o parte din comisia de apărare care se ocupă și de ceea ce înseamnă SIE. E probabil nevoie de o singură comisie puternică și foarte bine pusă la punct care să poată, într-adevăr, să asigure transparența (…) serviciilor de informații”, a opinat Valeriu Steriu.

ALDE: Sigurnața cetățeanului să fie elementul central în legislația securității naționale

Tot miercuri au ajuns la consultări și reprezentanții ALDE. Delegația a fost alcătuită din copreședinții Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, Teodor Meleșcanu, alături de liderii celor două grupuri parlamentare de la Senat și Camera Deputaților, respectiv Daniel Barbu și Bogdan Ciucă. ALDE susține modificarea legilor privind siguranța națională, cu condiția ca securitatea cetățeanului să prevaleze, avându-se în vedere că, datorită serviciilor și instituțiilor din domeniul securității, România nu a avut probleme din acest punct de vedere, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu.

„Și noi considerăm că legislația existentă, fie amenințările la care și România este supusă, riscurile la care România e supusă implică necesitatea adoptării și a unei legislații suplimentare. Însă toate aceste lucruri terebuie privite printr-o cheie care este normală într-un stat democratic și liber. Trebuie să pornim de la premisa că securitatea cetățeanului e cea mai importantă, care trebuie să prevaleze, pentru că, până în momentul de față, în privința securității naționale nu am avut probleme majore din cauza modului în care serviciile de informații și celelalte instituții abilitate s-au achitat de sarcinile care le revin”, a declarat, miercuri, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, după consultările cu șeful statului.

El a mai spus că nu este de acord cu propunerea privind înființarea unei singure comisii de control parlamentar asupra activității serviciilor de informații. „Sugestia, poate o temă de gândire este cea referitoare la crearea unei singure comisii de control parlamentar a activității serviciilor. Punctul meu de vedere, fără să mă fi consultat cu colegii mei, este că e preferabil să avem două comisii. Dacă una e neutralizată, așa cum este astăzi, poate cealaltă rămâne să funcționeze. Aș prefera două comisii, față de una singură. Sigur, condiția esențială este cu cine e mobilată această comisie la Parlament. Trebuie să fie oameni care să aibă și cunoștințe în domeniu și să nu aibă altfel de vulnerabilități care să le creeze inhibiții atunci când vorbim de controlul serviciilor de informații „, a adăugat Tăriceanu.

Iohannis i-a invitat la consultări și pe reprezentanții minorităților naționale, deputații Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganț, Niculae Mircovici, Dragoș Zisopol și Adrian Merka. Grupul minorităților naționale este de acord cu propunerile avansate de șeful statului în cadrul consultărilor pe legile privind siguranța națională, a declarat miercuri liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.

„A fost o discuție foarte bună și aplicată. Grupul parlamentar al minorităților naționale a fost de acord cu calendarul propunerilor. Sunt chestiuni de detaliu care în momentul în care legislația va intra în Parlament, le vom semnala, dar în linii mari ne-am exprimat acordul și în el legătură cu structura și calendarul celor două pachete legislative”, a declarat liderului grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Președintele Klaus Iohannis a transmis joia trecută o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invita la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației în domeniul securității naționale. Iohannis este de părere că legile trebuie aduse la zi sau legislația mai veche înlocuită „cu una mai bună pe alocuri”.

Klaus Iohannis a declarat, la bilanțul Serviciului Român de Informații, că lipsa unei legislații coerente privind securitatea cibernetică și națională rămâne o temă sensibilă, iar reforma nu poate întârzia.

„Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar care nu mai poate întârzia”, spunea atunci Klaus Iohannis.

 

Citește și