Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat o serie de decizii propuse Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), printre care suspendarea servirii clienților în restaurante sau cafenele și interzicerea organizării de evenimente cu peste 100 de persoane, în aer liber.
Marcel Vela a făcut declarații marți seara, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Imediat după ce președintele României a semnat Decretul pentru instituirea stării de urgență Marcel Vela a anunțat că a convocat ședința Colegiului de Conducere al Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat și care de ieri fac parte din Grupul de decizie la nivelul MAI. Acesta decide și propune acțiunile care vor fi luate pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.
Ministrul Marcel Vela a declarat că în ședință s-a decis să se propună Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență evaluarea unor măsuri, astfel încât s-au emis ordin de comandant, ordin al ministrului Afacerilor Interne sau ordonanță militară.
Se suspendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop, in interiorul sau exteriorul sau exteriorul locației.
Este permisă comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip drive-in, room service sau livrare la client.
Suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear, de îngrire persoală, realizate în spații închise.
Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise. Organizatorii evenimentelor desfășurate în spații deschise ce presupun participarea a maximum 100 de persoane sunt obligați să dispună măsuri pentru asigurarea distanței de minim un metru între participanți.
Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.
Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara teritoriului național nu fac obiectul restricțiilor la export.
Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora României.
Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.
Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.
La nivelul României, au fost înregistrate, conform informări de marți, la ora 18.33, 217 de cazuri diagnosticate cu COVID-19, dintre care 19 cazuri vindecate și niciun deces.