Propuneri UNJR pentru noile legi ale Justiției: Închisoare pentru oamenii din Servicii care racolează magistrați. Protocoalele – informații de interes public. DOCUMENT

Propuneri UNJR pentru noile legi ale Justiției: Închisoare pentru oamenii din Servicii care racolează magistrați. Protocoalele - informații de interes public. DOCUMENT
Publicat: 21/11/2017, 21:08

Potrivit modificărilor propuse de UNJR la legea 303/2004, „judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”, cu evidențierea, față de forma veche a legii, a sintagmei „vreunui serviciu de informații”.

Mai mult, Uniunea propune ca racolarea acestora sau tentativa să fie o infracțiune ale cărei limite majorate să ajungă până la 15 ani de închisoare.

„Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcțiii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește”, este propunerea UNJR, ajunsă pe masa parlamentarilor din Comisiaspecială pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în justiție.

Modificarea vine în condițiile în care vechea reglementare impunea interdicții în cazul magistraților, însă nu impunea nicio pedeapsă pentru cei din serviciile de informații care racolau sau încercau să o facă.

Personalul din sistemul judiciar mai sus menționat „completează anual o declarație olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informații”, se precizează în documentul UNJR.

Verificarea veridicitatii datelor ar urma să se facăde către CSAT și Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizată de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat. UNJR propune instituiea obligației serviciilor de informații de a pune la dispoziția comisiilor parlamentare de control toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens”.

„Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informațiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele și orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Țării sau de un serviciu de informații care privește sau are legatură cu justiția este informație de interes public”, este o altă modificare propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor.

„Existenta unor hotărâri secrete, luate de autorități administrative, este incompatibilă cu rigorile statului de drept. Transparența tuturor normelor ce vizează sau afectează în orice mod administrarea și funcționarea justiției este o garanție fundamentală a independenței acesteia, ca drept fundamental al cetățeanului, prevazută ca atare în documente ale organismelor internaționale în care România este parte. Astfel, la punctul 14 din documentul Magna Carta, adoptat de CCJE, se arata : „Justiția trebuie să fie transparentă și să fie publicate informațiile legate de funcționarea sistemului judiciar.””, își motivează UNJR propunerile.

CITEȘTE AICI TOATE PROPUNERILE UNJR

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?