Prostituatele din India își povestesc viața de zi cu zi în propria publicație

Publicat: 15 02. 2012, 10:04
Actualizat: 19 06. 2012, 11:57

Un grup de prostituate din "cartierul roșu" (red light district) din Bombay s-au hotărât să sfideze marginalizarea la care sunt supuse și să-și lanseze o publicație lunară, Red Light Despatch, în care să se poată exprima toate "femeile fără identitate", relatează cotidianul Diario de Noticias.

Ideea lansării unei publicații pentru prostituate s-a născut în urmă cu șase luni în cartierul Kamathiputra, unul din centrele fierbinți ale orașului Bombay. "Obiectivul nostru este să oferim femeilor care practică prostituția o platformă de exprimare", a explicat jurnalista Anurag Chaturvedi, editor al publicației.

"Red Light este vocea celor fără voce și a femeilor fără identitate, deoarece nimeni nu vorbește despre visele, agoniile sau nostalgia prostituatelor", a subliniat ea.

Red Light Despatch este o publicație modestă, de opt pagini, alb-negru, fără fotografii, difuzată în 1.000 de exemplare, însă este editată în engleză, hindu și bengali și a trecut, deja, granițele cartierului Kamathiputra.

"Ziarul nostru ajunge la Calcutta, New Delhi, Bombay și în regiunea Bihar. Cum nimeni nu recunoaște felul lor de viață, era clar că prostituatele aveau nevoie de o platformă de comunicare", a explicat editorul.

În cuprinsul publicației sunt găzduite mărturii personale, poeme, subiecte legate de sănătate și de drepturile omului, precum și articole semnate de diverse personalități, precum textele scrise de Shirin Ebadi, Premiul Nobel pentru Pace, și publicate în ultimele două numere.

Dincolo de prezența unor personalități cunoscute, plus-valoarea publicației constă în capacitatea sa de a face cunscută lumea prostituatelor, cărora guvernul indian nici măcar nu le recunoaște statutul de cetățean, după cum a declarat Chaturvedi.

Ajutate de organizația nonguvernamentală Apne Aap, care militează pentru drepturile femeilor, prostituatele, reunite în micuța lor redacție din Kamathiputra, "luptă" cu tastaura calculatoarelor – ele nu știu să citească – cu un obiectiv comun: să evite ca alte femei să cadă în aceeași eroare ca ele. (Mediafax)