Prostituția, privită ca piață economică foarte promițătoare – raport
Prostituția, aflată în mare măsură sub controlul crimei organizate mondiale, a devenit o piață economică „foarte promițătoare”, bazată pe un model capitalist „exemplar”, explică Fundația Scelles, în raportul anual publicat miercuri, relatează AFP.
Potrivit documentului de 480 de pagini intitulat „Exploatarea sexuală: prostituție și crimă organizată”, care face un bilanț al situației prostituției în 54 de țări, proxeneții au organizat traficul „pe un model capitalist exemplar”
„Destructurarea unei rețele românești de proxenetism în Spania, procesul din Emiratele Arabe Unite al traficanților de femei din Bangladesh sau condamnarea liderului unei rețele ruse de prostituate tinere ce activa în Finlanda și destructurarea unei rețele chineze ce exploata femei thailandeze în Australia, arată că „există un fel de mare piață, acaparată de către rețelele de crimă organizată, într-un mod alarmant”, explică pentru AFP Yves Charpenel, președintele fundației franceze Scelles, care militează împotriva prostituției.
În Franța, unde aproximativ 80% dintre prostituate sunt străine, destructurarea a 40 de rețele în 2011 la Paris, Caen (vest), Bordeaux (sud-vest) sau Strasbourg (est) a permis descoperirea de victime columbiene, chineze, ecuadoriene, nigeriene și române.
Victimele traficului de ființe umane „sunt «produse» ieftine în țările sărace sau aflate în conflict armat sau războaie civile și sunt importate în țările cele mai promițătoare din punct de vedere al marjei de profit”, notează raportul.
„Cumpărate de multe ori pe câțiva euro”, ele aduc „în medie 150.000 de euro pe an, în țările occidentale”, precizează fundația. „Dacă înmulțim cifra cu 2,5 milioane de ori, numărul estimat de ONU al victimelor traficului de ființe umane (dintre care 85% sunt victime ale exploatării sexuale), rezultă mulți bani și vorbim doar despre rețeaua de prostituție”, notează Charpenel.