Protecția Consumatorilor Cluj: Persoanele asaltate de bănci cu telefoane pentru plata ratelor să se adreseze Poliției

Protecția Consumatorilor Cluj: Persoanele asaltate de bănci cu telefoane pentru plata ratelor să se adreseze Poliției
Publicat: 15/10/2013, 18:00
Actualizat: 25/03/2019, 21:01

Persoanele care sunt hărțuite cu telefoane de către angajații băncilor ca să își plătească ratele pot eventual să se adreseze Poliției, afirmă șeful Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Cluj, Cristian Nicula, precizând că CRPC nu are competențe în astfel de cazuri.

Comisarul șef Cristian Nicula a fost întrebat de jurnaliști, într-o conferință de presă, la Bistrița, ce poate face o persoană care are un credit luat de la bancă și care primește zeci de telefoane ca să își plătească ratele, șeful CRPC răspunzând că oamenii aflați în această situație „ar trebui să se adreseze Poliției”.

„La noi nu a depus reclamație. Eu zic să se adreseze Poliției. Noi la cine să mergem? Pe cine să verificăm? Trebuie să avem o dovadă că, într-adevăr, e sunată persoana respectivă”, a declarat Nicula.

El a precizat că, în primele nouă luni ale anului, 14 la sută din reclamațiile depuse de consumatori la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița au vizat probleme cu băncile sau cu alte instituții financiare.

Cecilia Vasilescu, consilier juridic al CRPC Cluj, a declarat, la rândul ei, în aceeași conferință de presă, că instituția din care face parte a solicitat băncilor transparență totală.

„Noi am solicitat să fie transparență totală, pentru că am avut până acum situații de genul omul nu și-a plătit creditul, a întârziat o lună, două, trei, cinci, banca i-a trimis dosarul la firma de recuperare. Nu l-a anunțat că i-a cesionat contractul și firma de recuperare i-a spus că trebuie să plătească 70.000 de euro într-o săptămână. Fiindcă nu era transparență și banca nu informa consumatorul asupra situației creditului se întâmplau toate acestea. Și atunci banca insistă să plătești. Că, probabil, de la o anumită bancă sună trei oameni în loc de unul, deja ține de cum își gestionează ei activitatea respectivă, dar faptul că-l sună e un lucru benefic, nu un lucru rău, pentru că foarte multă lume care are mai multe credite spune că a uitat”, a spus Vasilescu.

Ea a declarat că orice consumator se poate duce la bancă să negocieze contractul, iar dacă va fi refuzat se poate adresa CJPC.

„Consumatorii pot să se adreseze operatorilor economici să-și modifice data în care să achite ratele, de exemplu. Dacă se duc și se adresează băncii, iar banca refuză să-i ia în considerare doleanța, atunci pot să se adreseze Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor. Nu toată lumea se confruntă cu aceeași situație, iar fiecare pe problema pe care o are trebuie să se adreseze celui cu care are un contract. Este evident că, în situația în care am încheiat cu cineva, noi doi suntem părțile. Degeaba vin eu și mă adresez CJPC, pentru că nu poate să intervină în niciun contract. Trebuie să înțeleagă consumatorul acesta. Nu putem interveni, pentru că suntem terți și contractul nu ne este opozabil chiar dacă suntem Protecția Consumatorilor”, a declarat Vasilescu.

O persoană din Bistrița care a contractat un credit pe zece ani de la o bancă a declarat corespondentului MEDIAFAX că este hărțuită, lună de lună, cu telefoane, de angajații acesteia pe motiv că întârzie cu plata ratei întrucât aceasta este fixată mai repede decât ziua ei de salariu. Ea susține că telefoane nu primește doar ea, ci și membrii familiei, angajatorii și alte persoane.

Adriana Mureșan a declarat că a contractat un credit bancar în 2009, pe zece ani, iar atunci când a putut a plătit în avans, chiar și opt rate o dată.

„De aproximativ un an, rata este plătită, dar cu întârziere – scadența este în 9 a fiecărei luni, dar se plătește în ultima zi din lună sau în prima zi a lunii următoare, la salariu. Din 10 începe coșmarul – 17 telefoane în fiecare zi, chiar și în ziua de Crăciun, pe mobilul contractantului, al soțului, al mamei, al bunicii – nu știu cum de au ajuns în posesia lor – și ce e mai deranjant, al angajatorului. Primul telefon e de înțeles. Un angajat al băncii mă anunță cu privire la suma restantă (circa 150 euro – n.r) și mă întreabă când urmează să fie achitată. I se răspunde că în 1 a lunii următoare. Oftează afectat și mă anunță că voi plăti penalități, întrebându-mă dacă nu pot achita mai devreme, măcar parțial. Îi răspund că sunt conștientă de penalități, că voi încerca să achit mai devreme, dar cel mai probabil nu va fi posibil. Îmi răspunde politicos că mă așteaptă și îmi urează o zi bună. În ziua următoare, un nou telefon – aceeași poveste”, a spus femeia, care a precizat că a făcut plângeri la angajații sucursalei bancare din Bistrița, dar i s-a spus că „asta e politica băncii de la București”.

În județul Bistrița-Năsăud s-au depus 373 de reclamații în primele nouă luni ale anului. Dintre acestea, 10 la sută au vizat probleme legate de produse alimentare, 14 la sută de natură financiară (30 de reclamații vizând băncile și clauzele abuzive din contracte) și 76 sută au vizat prestăriile servicii, utilitățile, garanțiile.

Potrivit comisarului șef Cristian Nicula, 20 la sută din reclamații au fost nefondate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
VIDEO. Cea mai recentă apariție a actriței Melis Minkari a captat atenția tuturor. Dovadă că...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
„Declin anormal” al temperaturilor pe suprafața Lunii! Ce s-a întâmplat cu satelitul natural al Pământului?