Zeci de persoane au protestat, luni, la Ploiești, față de uciderea câinilor fără stăpân, manifestanții spunând că au dovezi care arată că instituții din subordinea Primăriei sunt implicate în uciderea sau dispariția a sute de câini, în ultimele două luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aproximativ 40 de persoane, iubitori de animale și reprezentanți ai unor asociații locale pentru protecția animalelor, au participat, luni după-amiază, la un protest organizat în centrul Ploieștiului, în fața sediului Primăriei, manifestare organizată pentru a atrage atenția asupra sutelor de cazuri de câini otrăviți sau dispăruți în ultimele două luni de pe străzile Ploieștiului.
Protestul s-a desfășurat între orele 12:45 și 14:45, a fost autorizat de Primăria Ploiești și este a doua manifestare de acest gen organizată în ultimele săptămâni.
Participanții la protest au cerut demisia primarului orașului, Iulian Bădescu, acuzând că instituții aflate în subordinea Primăriei municipiului Ploiești sunt implicate în otrăvirea sau dispariția a sute de animale de pe străzile orașului.
Alexandra Ionescu, președinta Asociației Romanian Stray Dogs Ploiești, ONG care militează pentru protecția animalelor, a declarat că există dovezi care arată implicarea în uciderea sau dispariția animalelor fără stăpân a două instituții aflate în subordinea Primăriei Ploiești.
Potrivit Alexandrei Ionescu, o înregistrare făcută în noaptea de 13 spre 14 iunie de o cameră de supraveghere a unei instituții cu sediul în Ploiești arată cum hingheri ai Administrației Parcului Constantin Bucov Ploiești, aflat în subordinea primăriei, strâng animale de pe stradă, pe înregistrare apărând și o mașină a Poliției Locale Ploiești.
„Poliția are și ea această înregistrare, dar ancheta bate pasul pe loc”, a spus Ionescu.
Președinta Romanian Stray Dogs Ploiești a mai spus că asociația pe care o reprezintă a solicitat firmei Protan, care incinerează cadavrele de animale, date privind cadavrele incinerate pe care le-a comparat cu datele primite de la Administrația Parcului Constantin Bucov, care se ocupă de problema câinilor comunitari din Ploiești și că datele furnizate de cele două instituții nu coincid.
„Cantitățile raportate de cei de la Parcul Bucov ca fiind trimise la incinerat la Protan sunt cu o tonă și jumătate de cadavre mai mici decât cantitățile despre care Protan spune că le-a primit în ultimele două luni de la cei de la Bucov pentru incinerare”, a spus Alexandra Ionescu.
Aceasta a precizat că, în ultimele două luni, asociația pe care o conduce a depus mai multe solicitări la Primăria Ploiești prin care cere un punct de vedere oficial al instituției privind această situație, însă nu a primit niciun răspuns.
În cadrul protestului de joi, manifestanții au întocmit o listă semnată de peste o sută de persoane, care solicită primăriei un punct de vedere oficial cu privire la situația câinilor otrăviți, solicitarea însoțită de lista cu semnături urmând a fi depusă la Primărie.
Analizele de laborator efectuate în luna iunie pe cadavrele mai multor animale fără stăpân găsite și ridicate luna trecută de pe străzile din Ploiești arată că respectivele animale au murit ca urmare a intoxicării cu Furadan, a declarat directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă.
„Au fost ridicate trei cadavre în data de 18 și cinci cadavre în data de 19 (iunie – n.r.). Două cadavre de câini și o pisică au fost trimise de aceste asociații (pentru protecția animalelor – n.r.) la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, pentru examen de laborator. Și noi și Bucureștiul, DSA-ul, am depistat ca substanță toxică Furadanul și la primii trei și la următorii cinci, bineînțeles și la cei doi câini și pisica de la DSA București. Deci substanța toxică e Furadanul”, a spus șeful DSVSA Prahova.
Acesta a spus că animalele moarte au fost ridicate din mai multe zone ale orașului și că DSVSA Prahova a efectuat analizele după ce, în data de 18 iunie, instituția a fost sesizată de către Poliție.
Situația legată de otrăvirea câinilor comunitari de pe străzile Ploieștiului a fost semnalată în urmă cu mai multe săptămâni de către Romanian Stray Dogs Ploiești. Inițial, reprezentanții Primăriei Ploiești au afirmat că nu au cunoștință de această situație. Ulterior, primarul Ploieștiului a dispus constituirea unei comisii de monitorizare.
Un comunicat dat publicității de Primăria Ploiești pe data de 28 iunie arată că respectiva comisie, din care au făcut parte și șeful Parcului Memorial Constantin Stere și directorul Poliției Locale Ploiești „a decis luarea unor măsuri menite să asigure protecția acestor animale”, printre măsurile invocate în documentul citat numărându-se intensificarea măsurilor de patrulare și de identificare a câinilor comunitari.