Nemulțumirile oamenilor sunt legate de faptul că Institutul Național de Hemofilie nu e autorizat, astfel Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta tratamentul acolo, autorizația de funcționare din prezent fiind una temporară, până la data de 31 decembrie. Pacienții susțin că dacă problema institutului nu va fi rezolvată vor fi nevoiți să se interneze la Centrul de Hematologie de la Fundeni sau să stea cu zilele pe holuri.
„Ne-au anunțat că ne vor transfera la Fundeni, de la Centrul de Hematologie. Eu sunt de 20 de ani la centru, n-am avut nicio problemă foarte rar mi s-a întamplat să nu aibă tratament să ne dea. De ce să ne mute la Fundeni? Dacă mergem acolo, stăm câte 4-5 ore să ne asigure tratamentul. Daca o fi să ne transfere atât de mulți, vă dați seama că vom sta cu zilele. Sunt în jur de 1.600. Ministerul Sănătății spune că sunt fonduri, medicii spun că nu mai sunt fonduri, nu știm care e adevarul. Toți dau pe CNAS și Ministerul Sănătății, dau vina unul pe altul. Eu am băiatul cu hemofilie. E o sângerare care îl costă viața. Nu ai tratamentul, nu ai factorul opt, riști viața. Copilul meu are foarte multe probleme și foarte multe dureri”, susține mama unui bolnav.
Radu Gănescu, președintele Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România susține că Institutul Național de Hematologie nu a fost și nu este autorizat de Ministerul Sănătății.
„Pacienții cu hemofilie și talasimie sunt tratați în cadrul Institutului Național de Hematologie de peste 40 de ani, vorbim de tratament transfuzional, vorbim de tratament medicamentos, de monitorizare, de supraveghere medicală. Institutul nu a fost și nu este autorizat. Nu există o autorizație prin care Ministerul Sănătății să acrediteze că acolo se pot desfășura servicii clinice. Noi am încercat, am spus că trebuie să existe această legalizare. Corpul de control al ministerului a constatat în decembrie 2015 că situația asta trebuie să înceteze și că e neclară. Până acum, s-au tot prelungit și, luând în considerare acest raport, au zis că vor sista”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
„Ei spun ca au un act normativ. Până nu vedem ce s-a semnat, noi nu putem să ne încredem pe vorbe. Daca vedem ceva semnat, plecăm acasă. Noi suntem oameni bolnavi și nu putem să stăm în stradă. În momentul în care vedem semnat, atunci putem fi siguri. Eu mă lupt de 40 de ani cu boala. Înseamnă transfuzii la două săptămâni”, completează un participant la protest.
Ministerul Sănătății susține că problema se va rezolva, existând un act normativ privind reorganizarea institutului astfel încât să poată fi autorizat pentru tratament și CNAS să poată deconta legal.
„Există soluții pentru rezolvarea acestei situații, discutate deja cu reprezentanții pacienților. Până la 31 decembrie, ei vor rămâne la Institutul de Hematologie, există acele proceduri care sunt deja în curs pentru crearea Centrului Național de Diagnostic și Tratament în Bolile Hematologice, astfel încât după acea dată să nu mai existe probleme. Documentația e deja finalizată iar procedurile pentru rezolvarea acestei chestiuni sunt mai scurte decât termenul de 31 decembrie. Nu sunt doar promisiuni, nu sunt doar vorbe, există deja adrese făcute între diferite instituții astfel încât, din punct de vedere legal, totul este rezolvat în acest moment. Nu e vorba să se mute într-un centru sau altul, e vorba doar de niște Hotărâri de Guvern care trebuie adoptate și de niște acte normative care trebuie adoptate și puse în practică”, a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, pentru MEDIAFAX.