Prima pagină » Romania Treci Pe Verde » Protest al pădurarilor la Guvern. Cât afectează defrișările fondul forestier

Protest al pădurarilor la Guvern. Cât afectează defrișările fondul forestier

Protest al pădurarilor la Guvern. Cât afectează defrișările fondul forestier
Pădurarii care protestează, miercuri, în Piața Victoriei, cer demisia ministrului Mediului și susțin că "peste 50% din fondul forestier al României a fost retrocedat cu toate valurile de legi" și , fiind totodată nemulțumiți de salarii.

Peste 500 de pădurari, din Federația pentru Apărarea Pădurilor (FAP), au venit din toate colțurile României, și protestează miercuri, în Piața Victoriei din București în intervalul 11-14.

Aceștia au venit cu pancarte și bannere pe care scrie: ” Salariu pădurar, 1.400 de lei (300 de euro)”, ” 400 de concedieri la r.n.p.”, ” demisia ministrului Mediului și a Apelor și Pădurilor”.

Principala nemulțumire a pădurarilor este legată de situația pădurilor din România. Totodată, aceștia acuză, că Ministerul Mediului, prin departamentul Pădurilor, „nu ia măsuri pentru protejarea pădurilor statului”.

„Asistăm la o situație extraordinară. La pădurile statului, grupurile de interese vor să acceadă și în administrarea pădurilor statului și determină Romsilva să-și restrângă activitatea. S-a făcut o estimare, sunt aproape șapte mii de locuri de munca care s-ar putea pierde. Solicităm primului ministru al Guvernului României să demită pe ministrul Mediului Apelor și Pădurilor și pe secretarul de stat pe păduri. Aceste grupuri de interese trebuie să fie în atenția ministerului și a instituțiilor anticorupție”, a declarat pentru MEDIAFAX, Marian Stoicescu, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor.

„Peste 50% din suprafața fondului forestier a fost retrocedată cu toate valurile de legi. Toate aceste păduri, în marea lor majoritate, au fost foarte slab sau deloc administrate. Acolo se produce jaful uriaș în România, acolo se produc toate tăierile ilegale pe care le vedeți. Nu spunem ca noi suntem îngeri la Romsilva și la noi sunt uscături ca în orice alt domeniu”, a spus unul dintre pădurarii de la protest.

Totodată, acesta a mai spus că prin protestul de miercuri, încearcă să tragă „un semnal de alarmă și vis a vis de regulamentul de masă lemnoasă”.

„Acest regulament ne-a creat multe neplăceri. Am fost acuzați de firmele de exploatare că punem prețuri exagerat de mari”, a mai povestit el.

„Ne deranjează neaplicarea legii 46/2008 care prevede ca pentru personalul silvic se aplica un spor la salarii de 25% numit spor de risc. La salariul existent trebuie să se aplice acest spor de risc. Salariul unui pădurar din Romania este 1.400 de lei, aproximativ 300 de euro pe luna. Comparativ cu un pădurar din Ungaria care câătigă 900 de euro și unul din Polonia care are 1.500 de euro”., a spus Criste Mihai, un pădurar din Gherla.

Potrivit pădurarilor în urmă cu trei săptămâni au trimis un memoriu la CSAT, iar miercuri vor lăsat o petiție cu nemulțumirile lor, la Guvern.

 

Citește și