Prima pagină » Știri » Protest al personalului de la Penitenciarul Deva: Facem pază cu deținuți. Nu este normal

Protest al personalului de la Penitenciarul Deva: Facem pază cu deținuți. Nu este normal

Protest al personalului de la Penitenciarul Deva: Facem pază cu deținuți. Nu este normal
Protest al personalului de la Penitenciarul Deva: Facem pază cu deținuți. Nu este normal / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Sindicaliştii de la Penitenciarul Deva au protestat, joi, în faţa sediului instituţiei, din localitatea Bârcea Mare. Aceștia sunt nemulţumiţi de faptul că sistemul penitenciarelor se confruntă cu o criză de personal, dar şi pentru că nu le sunt plătite anumite sporuri prevăzute de lege, potrivit Agerpres.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți

Potrivit spuselor liderilor sindicali, în Penitenciarul Deva gradul de ocupare a posturilor este de 68%, iar la nivel naţional acesta scade la 58%.
„Principala problemă este că am ajuns la 68%, gradul de ocupare a funcţiilor. Chiar şi azi (joi n.r), când ne pregăteam de acest miting de protest, paza penitenciarului o facem cu deţinuţi. Nu este normal. Nu cerem revendicări salariale, cerem doar să ne încadreze personal şi să primim drepturile pe care le-am dobândit cinstit, prin lege. Sistemul este bolnav, am ajuns la limita suportabilităţii”, spune preşedintele Sindicatului Independent „Vulturul”, Nicolae Grosu.
Și liderul filialei Deva a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare, Lucian Feraru, a acuzat lipsa de dialog social şi a menţionat că în sistem rămân blocate sporuri care nu au mai fost majorate de 20 de ani.
Sindicaliştii susţin că din lipsa fondurilor bugetare vor rămâne posturi neocupate în sistem, chiar dacă acestea au fost scoase la concurs.

„Nu există un dialog, aşa cum era normal”

„Nu există un dialog, aşa cum era normal, între guvern şi sindicate. Se îngheaţă sporuri care, de fapt, au fost îngheţate din anul 2011. Avem posturi scoase la concurs la care există riscul să nu se ocupe, din cauză că banii pentru acestea nu sunt prevăzuţi în buget. Am ajuns să lucrăm, în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la 58% din posturi ocupate. Este foarte greu”, a spus Feraru.
Președintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Florin Şchiopu, prezent și el la această acțiune, a arătat că poliţiştii de penitenciare au ajuns „ultimii care nu şi-au primit drepturile”, în condiţiile în care în prezent aceştia au de recuperat peste un milion de ore suplimentare.
Liderul sindical a mai spus că seria protestelor va continua la Bucureşti, pe 22 februarie, cel mai probabil în faţa Ministerului Justiţiei, iar din 26 februarie la alte penitenciare din ţară.
La protest au fost prezenţi şi reprezentanţi ai penitenciarelor din Aiud, Arad şi Târgu Jiu.
Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și