Prima pagină » Știri » Protest al poștașilor în fața Guvernului. Cât de mici sunt salariile lor

Protest al poștașilor în fața Guvernului. Cât de mici sunt salariile lor

Protest al poștașilor în fața Guvernului. Cât de mici sunt salariile lor
Peste 2.500 de sindicaliști din Poșta Română au protestat în fața Guvernului

Manifestanții au venit din toată țara, fiecare filială a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) trimițând la București mai multe zeci de reprezentanți. Ei au purtat veste vișinii cu sigla sindicatului și au fluturat stegulețe roșii cu Poșta Română.

Sindicaliștii au cerut demiterea directorului general al Poștei Române, Ion Smeeianu, și a directorului executiv Rosita Alexe și au anunțat că, dacă până săptămâna viitoare, cei doi nu vor fi demiși, liderii de sindicat vor intra în greva foamei.

Oamenii s-au plâns de salariile extrem de mici, în condițiile în care conducerea companiei încasează salarii de ordinul miilor de euro, fiind dat ca exemplu directorul Ion Smeeianu care, potrivit sindicaliștilor, câștigă 11.000 de euro pe lună.

De altfel, mai mulți angajați ai Poștei au venit la protest cu fluturașul de salariu în care arătau că, pentru șase ore de muncă pe zi, au primit lunar salarii cuprinse între 224 de lei și 331 de lei.

Ei s-au plâns și că, pe lângă faptul că primesc foarte puțin, muncesc foarte mult, în contextul în care Poșta Română are în acest moment 1.500 de posturi vacante care sunt „înghețate” de conducere pentru reducerea costurilor.

Pe o pancartă, verde, pe care era ilustrată iarbă, se putea citi „Nu călcați pe salariile noastre, tundeți-le pe-ale voastre!”.

Totodată, protestatarii au scandat: „Jos Smeeianu!”, „Jos Rosita!”, „Hoții!”, „Smeeianu mincinos! Jos! Jos!” și „Unitate”, au suflat în fluiere și vuvuzele, iar câțiva chiar au cântat la tobă și instrumente de suflat.

Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) a anunțat, marți, că vor fi organizate patru zile de proteste care urmăresc, în principal, demiterea conducerii instituției și creșterea salariilor personalului cu 20 la sută.

Duminică a fost a doua zi de proteste, după ce, miercuri, în Capitală, peste 100 de persoane au protestat în fața sediului central al Poștei Române, iar în țară au fost anunțate pichete la sediile prefecturilor.

Marți va fi grevă japoneză în toată țara, iar joi oamenii vor ieși din nou în stradă și vor picheta, de ora 10.00, sediile oficiilor județene de Poștă și sediul Poștei Române din Capitală, a anunțat în conferința din 6 mai liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Matei Brătianu.

Brătianu a mai anunțat că, după cele patru zile de proteste, în perioada 12-16 mai va avea loc o „amplă campanie de informare a populației cu privire la motivele care au generat protestele poștașilor”, iar în cazul în care solicitările sindicaliștilor nu vor fi soluționate, liderii de sindicat împreună cu reprezentanții structurilor de conducere vor intra în greva foamei.

Totodată, liderul SLPR l-a acuzat miercuri pe directorul Smeeianu că singura politică pe care o duce constă în reducerea cheltuielilor prin intermediul disponibilizării de personal și înghețarea posturilor și că, pentru obținerea de fonduri, ar fi încercat să introducă în oficiile poștale jocuri de noroc electronice și spoturi publicitare audio.

Sindicaliștii cer demiterea directorului general al Poștei Române, Ion Smeeianu, a directorului executiv Rosita Alexe și a oamenilor aduși de aceștia. Totodată, sindicaliștii solicită creșterea salariilor cu 20 la sută, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziționarea de uniforme și genți poștale, precum și angajarea de personal pe locurile vacante.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele