Deputatul Nicușor Dan a fost prezent la protestul din Piața Constituției, fiind huiduit de câțiva dintre taximetriști.
„Nu ne dorim decât să se modifice Legea 38, prin ordonanță de urgență. Nu avem nimic cu nimeni, e o țară liberă, dar aplicațiile de taxi trebuie să intre în legalitate, să fie și ele conectate la un dispecerat autorizat. Sper ca Primăria și Guvernul să ne rezolve problema asta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Colibașu, taximetrist.
„Protestăm împotriva Uber pentru că ei nu funcționează legal, nu-i urmărește nimeni ce fac. În primul rând, ei nu plătesc asigurare de persoane. Adică dacă se întâmplă ceva cu pasagerul din mașină, nu răspunde nimeni de el. E haiducie ce fac cei de la Uber”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marin Breazu.
„Noi plătim zeci de taxe, suntem obligați să schimbăm mașina la cinici ani, avem o limită penru vechimea mașinii. Stăm la cozi la foarte multe instituții ca să obținem autorizații și plătim foarte mult. Cei de la Uber sau Taxify nu plătesc nimic, ei doar se urcă în mașină și pleacă la treabă”, a mai spus și Cristian.
Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect normativ care prevede autorizarea aplicațiilor mobile pentru organizarea de transporturi, urmând a fi interzise transporturile tip taxi efectuate înafara zonelor de autorizare, efect ce ar putea fi resimțit de rețele ca Uber sau Taxify.
„Prin modificările propuse se va putea utiliza activitatea de dispecerat taxi și prin intermediul aplicației mobile și a aplicației web, dispeceratul fiind definit ca fiind: activitatea conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicației informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului și le transmite taximetristului prin stația radio de emisie-recepție, prin intermediul aplicației informatice mobile de taxi conectată la internet”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului normativ.
Viitoarea Ordonanță de Urgență conține și stabilirea fără echivoc a interdicției taxiurilor de a efectua transport public de persoane în regim de taxi sau de a staționa în vederea efectuării a unor astfel de transporturi în interiorul unei localități, alta decât localitatea de autorizare, prin eliminarea din norma juridică a expresiei „în mod permanent”.
De asemenea, proiectul de ordonanță „își propune să dea claritate sancțiunii prevăzute în textul Legii nr.38/2003, astfel încât se creează posibilitatea sancționării respectiv a combaterii activităților ilicite de transport fără a se deține autorizație taxi valabilă”, prin eliminarea din textul normei juridice a expresiei „în mod repetat”, precizează inițiatorii proiectului.