Protest al transportatorilor în Piața Victoriei. Restricții de trafic în Capitală
„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) anunță reluarea protestelor anunțate în București, mâine, de la ora 9:00, pentru a cere modificările legislative promise de ministrul Transporturilor, Felix Stroe. La protest vor participa până în 5.000 de transportatori, din București și reprezentanți din alte orașe ale țării. Chiar dacă primarul general, Gabriela Firea, a luat hotărârea eliminării concurenței neloiale din București, restul țării suferă în continuare din cauza concurenței neloiale și a pirateriei, astfel încât protestele vor continua”, se arată într-un comunicat al COTAR, remis MEDIAFAX.
Transportatorii spun că au renunțat la protestul care programat inițial pentru 13 decembrie în contextul funeraliilor regale, dar și pentru a aștepta ca ministrul Transporturilor, Felix Stroe, să-și ducă la îndeplinire promisiunea pe care a făcut-o transportatorilor la întâlnirea la care i-a convocat înainte de mitingul anunțat.
Astăzi am aflat, din surse sigure, că mâine nu se va discuta ordonanța pentru modificarea legislativă, astfel încât să fie eliminată pirateria și să se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat. Domnul ministru Felix Stroe și-a luat angajamentul ferm ca la ședința de Guvern din data de 20 decembrie să fie promovată Ordonanța de Urgență care să elimine sintagma ‘în mod repetat’ din Legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar și pentru a eradica activitatea neautorizată și nelicențiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane – de taxi, rent a car și prin curse regulate sau ocazionale. Așteptăm de mai mulți ani această OUG care să oprească pirateria și activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.
Potrivit reprezentanților Confederației, transporturile rutiere, care aduc anual 4,7% din PIB, au fost supuse „concurenței neloiale cu sprijinul autorităților statului care au tolerat pirateria și entități, care au funcționat fără să respecte legile”.
În România sunt 110.000 de transportatori, respectiv cei care fac transport în regim de taxi și închiriere, precum și cei care au investit în transporturile de persoane care au curse regulate,ocazionale.
Restricții de trafic în București
Traficul rutier din Capitală, în zona în care are loc protestul transportatorilor, respectiv Piața Victoriei, este restricționat până la ora 21:00, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.
Traficul rutier a fost restricționat din cauza protestului din Piața Victoriei, începând cu ora 07.00, pe Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, respectiv Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcție de sosirea participanților), permițându-se permanent circulația pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu.
La nevoie, se va restricționa traficul și pe Str. Paris și breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piața Victoriei.
Circulația în Piața Victoriei a fost resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens, în fața Guvernului, între Bd. Aviatorilor și Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulația pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzești și Bd. Lascăr Catargiu.
Restricțiile rutiere vor fi în vigoare până la ora 21:00, cel târziu, potrivit polițiștilor.