Protest #Colectiv ZIUA 6. Klaus Iohannis a venit în Piața Universității

Publicat: 09 11. 2015, 00:25

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, duminică seară, în Piața Universității, unde protestau peste o mie de persoane, o parte dintre manifestanți huiduind și strigând „Demisia”. Președintele a mers prin mulțime, unde a fost asaltat de zeci de persoane, care s-au înghesuit să ajungă la el.

Mulți oameni din piață i-au mulțumit că a venit, în timp ce din mulțime s-au și huiduieli și scandări „Rușine, rușine!” sau „Demisia” și „Nu vă vrem”.

Oamenii i s-au plâns de clasa politică, de „legile care i-au umilit și jecmănit, iar șeful statului a primit și scrisori cu revendicări de la manifestanți.

În această seară de protest, celebrul „stegar dac” a devenit atracția principală. El s-a cățărat în vârful unui stâlp de iluminat, fiind nevoie de intervenția pompierilor cu o autospecială pentru a-l da jos. Omul nu s-a lăsat și s-a cățărat la locul său preferat din Piața Universității, pe un pervaz al Facultății de Geografie.

UPDATE 20:35 După plecarea lui Iohannis, oamenii s-au adunat în cerc în Piața Universității, luând cuvântul fiecare și spunând ce dorește.

UPDATE 20:23 Președintele a făcut un tur al pieței și a vorbit cu oamenii aproape 20 de minute. Manifestanții au scandat „Colectiv!Colectiv!”. „Corupția ucide!”

UPDATE 20.00 Președintele Klaus Iohannis a venit în Piață.

UPDATE 19.55 Protestatarii au blocat Piața Universității.

Oamenii au început să se adune în Piața Universității după ora 18.00. Anunțul privind mitingul de duminică seară a fost făcut, ca și în zilele precedente, pe Facebook, iar la ora transmiterii acestei știri, în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar și pe trotuarul din fața Teatrului Național s-au strâns peste 1000 de persoane.

Protestatarii au adus steaguri tricolore și bannere cu mesaje precum: „În țara mea părinții au plâns și plâng morminte multe”, „În țara mea vreau dreptate, nu imunitate”, „Respect, nu umilință”, „Depolitizarea instituțiilor publice”, „Averile la control pentru funcționarii publici”, „Mai presus de toate speranță pentru copiii României”.

 

De asemenea, unii dintre tinerii participanți la manifestația din Piața Universității împart în mulțime un alt număr din „Ziarul Colectiv”, pe care sunt tipărite texte aparținând scriitorului Mircea Cărtărescu, lui Adrian Despot, liderul trupei Vița de Vie, Dianei Maria Georgescu, Laurei Bănică Alistar și lui Claudiu Mircea Bixa.

Un bărbat aflat în Piața Universității, înconjurat de un grup de protestatari, striga la o portavoce: „Jos parlamentarii!” ,”România, trezește-te”, „Toate partidele, aceeași mizerie” și „Toate partidele fură prin rotație”.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, și-au pierdut viața 45 de persoane, dintre care patru au decedat, duminică, iar sâmbătă alte nouă, două dintre acestea în Olanda.

Ministerului Sănătății a precizat că, duminică la prânz, erau internați în spitalele din București 95 de răniți în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă și critică, iar 57 stabili.

În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, președintele Klaus Iohannis a spus că va merge și el printre manifestanții din Piața Universității, dar nu va anunța nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuțiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli și ce așteptări au de la președinte.

Regele Mihai I a spus, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinților Mihail și Gavriil, prin intermediul biroului său de presă, că atunci când a întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea statului român, avea 22 de ani, vârsta tinerilor protestatari din prezent, cărora le transmite că timpul României lor a început, precizând că, prin raportarea ei la națiune, Coroana ocrotește ființa națională.

„Români, Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe”, spune Regele Mihai I, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinților Mihail și Gavriil, prin intermediul biroului său de presă.

Regele Mihai I mai spune că „a avea legi bune este un lucru însemnat” și „a-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros”. „Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo”, afirmă Regele Mihai I.

Marți, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi, vineri și sâmbătă, când în Piața Universității au ieșit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat și în marile orașe, cerând schimbarea clasei politice.