Câteva sute de persoane cu aproximativ 200 de camioane, dube, TIR-uri și autoturisme aparținând unor firme de producție și transport din județele Alba, Cluj și Sibiu au participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la un miting de protest față de unele reglementări privind transportul rutier.
Protestatarii au format, la intrarea în Alba Iulia dinspre Cluj-Napoca, o coloană de mașini lungă de câțiva kilometri, compusă din TIR-uri, camioane, dube și autoturisme care aparțin unui număr de peste 30 de firme din județele Alba, Sibiu și Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ei au pornit apoi într-un marș pe străzile din municipiu claxonând și scandând, cu ajutorul unor megafoane montate pe unele dintre autovehicule, mesaje precum „Vrem drumuri, autostrăzi, nu doar taxe și amenzi”, „Jos incompetenții’, „De pe noi ne omorâți/ Pe cine mai jecmăniți?”, „Stop abuzurilor!” și „Vrem să muncim corect”.
Reprezentanții protestatarilor au depus la Prefectura Alba un memoriu cu solicitările lor și au cerut prefectului de Alba, Gheorghe Feneșer, să-l înainteze Guvernului.
Unul dintre organizatorii mitingului, Mircea Matei, reprezentantul unei firme de transport din Sebeș, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acțiunea s-a dorit un protest față de regulile care reglementează transportul rutier, dar și față de amenzile foarte mari aplicate transportatorilor pentru diferite abateri.
„Nemulțumirile noastre sunt legate de măsurile și prevederile abuzive care sunt luate împotriva transportatorilor români. Amenzi de zeci, de sute de milioane de lei (n.r. – lei vechi) pentru diferite abateri. Vă dau un exemplu: dacă un șofer își uită sau nu are din greșeală legitimația la el, este amendat la nivelul valorii de 120 de milioane de lei vechi. Sunt niște măsuri aberante, ne-am săturat și nu mai putem accepta asemenea jecmăneală. Ne consideră sclavi ai unui sistem corupt, ai unor oameni care habar nu au ce măsuri au luat sau ai unor funcționari publici care au emis niște legi care nu au nimic în comun cu transportul rutier”, a spus Mircea Matei.
El a adăugat că transportatorii nu se așteaptă ca Guvernul să le ia în seamă protestele și de acea se gândesc să acționeze statul în judecată pentru a-și câștiga drepturile.
„Acest protest e ceva trecător, ca un foc de paie sau ca o frunză pe apă, pentru că guvernanții noștri nu sunt hotărâți să ne ia în considerare. Acesta a fost doar un semnal de alarmă și vor urma cereri de chemare în judecată, vom da statul român în judecată pentru a ne putea câștiga drepturile. Vom fi nevoiți să cerem în instanță să ne fie respectate drepturile pentru că vedem că în ultima perioadă se practică doar o jecmăneală împotriva transportatorului român, o exploatare financiară mai bine spus. Ne-am săturat și nu mai putem”, a mai spus Mircea Matei.
Protestul transportatorilor a durat aproximativ trei ore, perioadă în care traficul în Alba Iulia a fost îngreunat, pe multe străzi formându-se cozi de mașini.