Aproximativ 100 de angajați de la Penitenciarul Craiova au protestat, în această dimineață, în fața penitenciarului Craiova și au refuzat să mai intre la serviciu. Aceștia acuză că siguranța lor este pusă în pericol și că închisorile au devenit centre unde deținuții devin și mai pregătiți în ceea ce privește infracțiunile.
Încep protestele în Penitenciarele din țară. Azi, la Craiova, la Penitenciarul de maxima siguranță au protestat în această dimineață aproximativ 100 de angajați. Aceștia au refuzat să mai intre în serviciu și au blocat activitatea penitenciarului.
„POLITISTII DIN PENITENCIARE ISI SUSPENDA ACTIVITATEA – Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor declanseaza protestele: “Penitenciarele nu mai sunt centre de reabilitare, ci adevărate școli de criminalitate’, unde deținuții devin si mai violenti și mai pregățti să recidiveze… Politistii de penitenciare din Craiova si Vaslui refuză să mai intre la serviciu”, spun sindicaliștii.
„Protestăm pentru condițiile de muncă și siguranță personală. În desfășurarea activităților, atât în interior, cât și în exterior, noi trebuie să avem un număr de oameni cu care să putem să lucrăm legal, la nivel de administrație, pe standarde, avem 20.000 de posturi în sistemul penitenciar. Momentan avem 13.000 de colegi. Deci avem o lipsă de 7.000 de cadre, la nivel de țară.
Pe condiții de muncă stăm foarte, foarte rău. Mașinile de transport au peste 300.000 de kilometri. Avem două, trei mașini cu șase județe în subordine.
Boli profesionale. Lucrăm cu deținuți care au SIDA, TBC, aruncă diverse materii pe noi. Lucrăm cu ei, peste șase luni aflăm că au TBC, noi mergem la familii acasă. Să te duci cu toată familia, soție, copii să faci analize, e destul de deranjant. Noi ne asumăm, dar sunt lucruri pe care noi nu putem să le facem ca angajați.”, a declarat liderul sindicatului pentru Gândul.
„Deținuții văd toate chestiile acestea și devin din ce în ce mai violenți. Am avut săptămâna trecută un deținut care a reacționat violent și a încercat să lovească un coleg de la Trupele de Intervenție. L-am imobilizat, l-am adus aici. Au foarte multe probleme psihiatrice. Noi suntem și un fel de spital de psihiatrie. Deținuți cu boli grave psihiatrice, care rămân aici pentru că nu există un institut specializat în Ministerul Sănătății, care să-l custodieze.
Vrem să atragem atenția ANP, că nu se mai poate lucra în condițiile acestea. La nivel de țară, avem peste un milion de ore suplimentare, pentru că nu avem oameni, nu ne putem lua concedii. Trebuie să scoată cel puțin 4.000-5.000 de posturi la concurs.
La Penitenciarul Craiova, avem nevoie de încă 100 de oameni, ca să asigurăm personalul.”, au mai precizat sindicaliștii.
De asemenea, sindicaliștii au declarat că protestul angajaților de la Penitenciarul Craiova o să dureze până la sfârșitul lunii iar pe 25, va avea loc un protest și în Capitală.
„Vom protesta până la sfârșitul lunii, iar pe 25 octombrie vom face un protest și la București.”
În Penitenciarul Craiova își ispășesc pedeapsa doi dintre cei mai periculoși criminali în serie, și anume, Gheorghe Dincă, denumit și „Monstrul din Caracal”, și Konstantinos Passaris, supranumit „Fiara din Balcani”.
Despre Passaris, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Cosmin Dorobanțu, a precizat, în urmă cu câteva luni, că acesta reprezintă un risc major pentru siguranța gardienilor.
„Trebuie mutat din penitenciar în penitenciar pentru că influențează liderii clanurilor din penitenciare, în sensul că-i poate manipula în folosul lui. Poate să-i atace pe colegii polițiști. Înainte de a ajunge la Arad, iar acum la Craiova, Konstantinos Passaris a mai fost încarcerat în penitenciarele Gherla și Rahova.”a declarat Dorabanțu pentru Digi 24.
FOTO/VIDEO: GÂNDUL
Citește și: