„Vreau să o întreb pe doamna Kovesi dacă a fost la Oprea acasă în noaptea alegerilor. Divinitatea sa, doamna Kovesi, stă aici baricadată în templul anticorupție și refuză să se prezinte în fața comisiei de ancheta, legal constituită, deși, mai nou, are și o decizie CCR care o obligă. Domnia sa consideră că nu trebuie să se prezinte în fața comisiei și să rămână ascunsă aici. Așa că am venit eu, membru al comisiei de anchetă în Parlamentul României să îi adresez această întrebare. Doamna Kovesi înțeleg că vrea chiar si pe procurorii din DNA să îi testeze cu poligraful. Să se supună și dumneaei testului cu aparatul poligraf. Are obligația să raspundă, altfel nu mai are ce căuta aici. Trebuie revocată din funcție de urgență”, a declarat Liviu Pleșoianu, prezent fiind la sediul DNA.
Protestatarii coagulați în jurul lui Pleșoianu, care a anunțat de ieri că va veni la DNA să protesteze, afișează mesaje scoase la imprimantă pe foi A4 scrise cu font similar. Cel puțin unul dintre ei este un obișnuit al protestelor susținute de PSD.
Aproximativ 20 de oameni protestează, miercuri, de la ora 8.00 dimineața, în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Ei spun că Laura Codruța Kovesi a condus prea mult timp acest parchet.
„Am venit aici din cauza scandalului de la CSM și din cauza abuzurilor doamnei. Instituția asta stă într-o singură doamnă. Mai sunt și alți oameni capabili. De ce, la comanda domnului mut de la Cotroceni, a fost propusă iar Kovesi? 12 ani e prea mult. Vreau să își dea demisia pentru că ea și-a luat instituția asta pe persoană fizică. La CSM, toate ședințele erau publice și acum au fost secretizate pentru că este mână în mână cu procurorul Lazăr”, a explicat unul dintre protestatari, Octavian Răducanu.
În plus, contestatarii șefei DNA spun și că „se face prea multă politică”, iar marile dosare de fraudă nu sunt soluționate.
„Kovesi să își dea demisia pentru că are 12 ani și îi ajunge. Un șef care stă prea mult în funcție devine ca Ceaușescu. Mă nemulțumește pentru că face prea multă politică, în loc să se ocupe cu dosarele alea mari, cu fraudă economică. Dacă Justiția și-ar fi făcut treaba, politicienii nu furau. I-au lăsat să fure, a stat cu ei la masă, a băut cafele și acum zice că doamna Udrea e cel mai mare corupt”, explică un alt protestatar, Georgeta Ștefănescu.
În fața Direcției Naționale Anticorupție au venit și câțiva susținători ai Laurei Codruța Kovesi.
„Consider că era nevoie de cineva care să și susțină DNA-ul. DNA nu înseamnă doar doamna Kovesi. Mi se pare ciudat că un deputat al Puterii, în loc să vină cu propuneri legislative, se ocupă de manifestații stradale. Protestul este despre nemulțumiri și, dacă ei au o nemulțumire, trebuie să își expună opinia. Sunt puțin iritat că oamenii aceștia sunt manipulați de anumite televiziuni și încercăm să le spunem pe un ton puțin mai agresiv că nu au dreptate”, a explicat unul dintre susținătorii DNA, Cristian Mihai.
Persoanele care sunt „pro-Kovesi” susțin că șefa DNA „este singurul om care aplică justiția”: „Am ajuns să cerem în stradă justiție dreaptă sau corectă, ceea ce ar trebui la noi în țară să fie pleonasm, dar nu este. Singurul om care aplică justiția este Kovesi, după părerea mea și ea decapitează marii mafioți ai acestei țări. Din păcate, nivelul protestatarilor de a comunica cu noi este de mahala, aș putea spune. Nu vor un dialog, nu vor să înțeleagă că poate fi și un altfel de punct de vedere”, spune Roxana Ionescu, simpatizant al procurorului șef al DNA.
Dragnea:Nu cred că trebuie să fie pedepsit
Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a fost întrebat, miercuri, dacă deputatul social-democrat Liviu Pleșoianu, care protestează în fața DNA, riscă vreo sancțiune, el arătând că nu crede că acesta trebuie să fie pedepsit.
„Liviu Pleșoainu este un parlamentar cu foarte multe inițiative, un om care crede cu tărie în anumite lucruri. Este un coleg care m-a criticat și pe mine de foarte multe ori, fără să se ascundă, și nu l-am sancționat și nici nu îl voi sancționa niciodată, pentru că este un om care, chiar dacă greșește sau chiar dacă noi avem un alt punct de vedere și el greșește, faptul că își susține cu tărie niște păreri nu cred că trebuie să fie pedepsit”, a spus Dragnea.
„Deci dacă nu l-am pedepsit sau nu am cerut să primească vreo sancțiune când m-a certat pe mine rău, cum să chem partidul să spun că Liviu își exprimă o nemulțumire?”, a adăugat liderul PSD.
Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 a invitat-o pe Laura Codruța Kovesi de două ori la audieri, procurorul șef al DNA refuzând să se prezinte în Parlament. În paralel cu constituirea comisiei, Parchetul General a deschis un dosar penal, care a fost clasat după câteva luni de cercetări.